Mitropolia Basarabiei cere revizuirea deciziei CNESP și permiterea desfășurării slujbelor în interiorul bisericilor

mitropolia basarbiei cere revizuirea hotaririi cnesp ACTUAL

Mitropolia Basarabiei a adresat o scrisoare deschisă către premierul interimar –  Aureliu Ciocoi – prin care a fost solicitată revizuirea hotărârii Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică din 22 aprilie. În acest context, este solicitată permiterea desfășurării slujbelor religioase în interiorul bisericilor.

„A fost permis accesul în biserici, în perioada în care numărul infectărilor era foarte mare și pe o scară ascendentă, iar acum când infectările au început să scadă suntem scoși din biserici; Teatrele se deschid, deși tot sunt spații închise, cu participarea a 30 % din capacitatea locurilor.

La o capacitate de 500 de locuri, teoretic pot intra 150 de oameni. Majoritatea bisericilor nu au prezență în biserici mai mare de 100 de persoane. Sfințirea prinoaselor oricum se face afară, în majoritatea cazurilor. Noi nu suntem pentru ca celelate instituții să fie închise, dar nu vrem nici noi să fim închiși. Să fim tratați fără discriminare”, se menționează în scrisoarea semnată.

Clericii au menționat în scrisoarea deschisă și despre Paștele Blajinilor. În acest context, au menționat că „deși se declară credincioși (autoritățile), au un comportament ateu și iresponsabil, prin deciziile luate”.

„Dacă sunt permise slujbele afară, cu respectarea distanței de 1,5 m, de ce în cimitire, care sunt spații deschise( mai este și distanță între morminte), nu ar putea fi permis accesul, pentru a ne cinsti oamenii dragi, care nu mai sunt printre noi?”, se arată în textul scrisorii.

Amintim că, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că începând cu 25 aprilie și până la 11 mai activitatea cultelor religioase ce ține de întruniri colective se vor desfășura în aer liber, cu menținerea distanței fizice de 1,5 metri.

sinteza.org

Lasă un răspuns