Este sushi sănătos? Cum să mănânci acest preparat asiatic fără să te îngraşi

sushi da sau nu SĂNĂTATE

Cu ingrediente proaspete, viu colorate, frumos puse în parfurie, aceste mici rulouri, numite sushi sunt o adevărată formă de artă culinară. La fel ca alte mâncăruri delicioase, este uşor să mănânci mult sushi, iar acest lucru îţi poate compromite silueta. Iată cum poţi mânca acest preparat în siguranţă, fără să acumulezi kilograme nedorite!

În ultimii ani, sushi a luat amploare pe piaţa din România. Dacă la început multe persoane erau sceptice să mănânce peşte crud, astăzi vânzările acestui preparat au crescut semnificativ, iar sushi se găseşte atât în restaurantele exclusiviste, cât şi în toate supermarketurile din ţară, fiind accesibil pentru toate buzunarele.

De câte feluri este sushi?

Este important de ştiut că sushi poate fi de mai multe feluri. Nigiri sushi are o formă dreptunghiulară, orez şi o bucată de peşte deasupra. Sushi Maki sunt rulourile cu ingrediente în mijloc, iar sushimi este peştele tăiat subţire şi fără orez.
Sushi poate fi o sursă de proteine, de fibre şi de omega-3. Totul depinde de calitatea peştelui, de cantitatea de sos de soia şi de dimensiunile porţiilor. De obicei, sushi poate include ingrediente prăjite sau sosuri care pot schimba total numărul de calorii. Deşi poate conţine ingrediente sănătoase, precum creveţii tempura, trebuie să avem mare grijă şi la cantitatea consumată.

Valoarea nutriţională a sushi-ului depinde de calitatea peştelui. Dacă ne dorim să consumăm un preparat sănătos, trebuie să cumpărăm sushi dintr-un restaurant de calitate, deoarece există riscul să apară foarte uşor paraziţi pe preparatele din peşte crud. Din acest motiv, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar slab trebuie să evite să consume sushi crud.

Dacă este preparat corect, sushi poate fi o sursă excelentă de acizi graşi, care susţin celulele creierului. Peştele gras precum somonul conţine o cantitate mare de omega-3 esenţială pentru sănătatea inimii şi pielii. De asemenea, sushi cu ton şi cu creveţi poate fi o opţiune bună. Tonul conţine omega-3, vitamine din grupa B, iar creveţii au puţine calorii şi grăsimi.

Cum să mănânci sushi fără să te îngraşi

Chiar dacă este un preparat super sănătos, silueta poate fi compromisă dacă nu consumăm sushi corect. Orezul alb, zahărul folosit la preparare şi sosurile ne pot aduce kilograme în plus. Dacă îţi doreşti să consumi sushi şi să nu ai probleme, optează pentru sushi din orez brun. Îl poţi prepara în casă sau îl poţi comanda de la un restaurant chinezesc. Orezul brun are mai multe fibre, vitamine, minerale şi îngraşă mai puţin decât cel alb.
De asemenea, poţi consuma sushi fără sosul de soia. Conţine mult sodiu, care te poate balona şi din cauza lui poţi reţine multă apă în organism. Alege o variantă de sushi fără alimente prăjite, doar cu alimente simple. O alegere sănătoasă poate fi sushi din orez, somon, castraveţi sau avocado. Nu uita de mărimea porţiei! Ideal este să mănânci cât ai nevoie, doar cât să te hrăneşti. Poţi opta pentru 4-5 rulouri de sushi şi de o salată consistentă sau legume la abur, o opţiune sănătoasă şi hrănitoare.

sinteza.org

Lasă un răspuns