Peter Michalko, despre cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară Așteptăm să fie îndeplinite condițiile

153201 127742 ECONOMIC

Republica Moldova poate obține cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare totală de 100 de mil. de euro, însă Chișinăul trebuie să îndeplinească 6 condiționalități și să dea dovadă de voință politică în acest sens. Despre aceasta a vorbit în cadrul emisiunii Punctul pe AZi Ambasadorul Uniunii Europene, Excelența sa Peter Michalko.

„Deciziile care trebuie luate la Chișinău trebuie să aibă susținere într-un Parlament care să susțină acest progres, să susțină un guvern care ar fi întradevăr promotor al acestor măsuri, al acestor reforme. Ca exemplu pot să dau programul actual de asistență macrofinanciară, în cadrul căruia suntem în fața celei de-a doua tranșe. A fost prima tranșă anul trecut, dar acum trebuie îndeplinite 6 condiții pentru tranșa a doua și așteptăm să fie îndeplinite, este vorba de un miliard de lei numai în această tranșă, care va fi livrată Republici Moldova după îndeplinirea acestor condiții. Și nu vrem să se repete situația din anul trecut, când s-au pierdut 800 de milioane de lei, la sfârșitul programului precedent de asistență macrofinanciară. Asta înseamnă că trebuie să existe voință politică puternică și instituții care pot să ia aceste decizii, ca oamenii și țara să nu piardă banii”, susține Ambasadorul UE, potrivit sursei citate

Peter Michalko declară că, pentru obținere tranșei a doua, Parlamentul trebuie să aprobe legile necesare, asupra cărora s-a convenit de comun acord.

„Aceste schimbări sunt importante pentru Republica Moldova, ca ea să fie mai bine pregătită, mai funcțională, inclusiv după sau în timpul pandemiei, să fie redusă corupția, care există în paralel cu pandemia. Trebuie să fie făcuți pași care vor elimina aceste fenomene negative, să schimbe lucrurile spre bine, pentru că Republica Moldova are potențial, dar el nu este folosit. De exemplu atragerea investițiilor, va fi posibilă atunci când aceste schimbări vor fi făcute, ca investitorii care vor veni, vor fi siguri că justiția lucrează așa cum trebuie, vor fi protejați.”

În acest sens, Peter Michalko declară că la nivelul  Uniunii Europene apar unele semen de întrebare, în contextul în care Parlamentul evită să adopte Codul Vamal, spre exemplu, care este pregătit încă de la sfârșitul verii trecute, însă votează anularea „legii miliardului”, fapt care pune în umbră credibilitatea Republicii Moldova.

„Republica Moldova a fost foarte grav afectată de frauda bancară, care a fost fără precedent și a fost nevoie de pași foarte mari și costisitori pentru a fi restabilită stabilitatea sistemului bancar și financiar, pentru a fi redobândită credibilitatea Moldovei ca partener pe piața internațională financiară, inclusiv cu instituții precum FMI și UE. Pentru UE este foarte important care este relația statului cu FMI. Nu mai vorbesc de unele standarde care sunt normale, obișnuite în lumea instituțiilor financiare. Dacă ele nu sunt respectate, atunci sunt mari greutăți pentru țările respective să aibă acces la finanțare.

Aici suntem în situație dificilă, pentru că am văzut în decembrie că un număr de legi adoptate împotriva acestor standarde, care au fost luate drept angajamente de Republica Moldova, asta înseamnă nerespectarea angajamentelor. Un număr de legi a fost adoptat fără respectarea procedurilor necesare procesului legislative, inclusiv fără opinia Guvernului, mai ales cele care afectează bugetul de stat, iar asta a fost ignorat. Asta fost un lucru important pentru că ține de credibilitatea instituțiilor și de credibilitatea R. Moldova.

Pe de altă parte este vorba și de ce nu a fost votat, de exemplu niște legi precum Codul Vamal care este pregătit încă din vara anului trecut. Nu a fost adoptat, deși este printre condițiile pentru finanțare din partea noastră. Întrebările sunt: Ce se întâmplă? De ce este așa ? Ce înseamnă asta? Este nevoie să fie arătată voința politică, iar acestea sunt momentele în care aceste întrebări apar”, a conchis Excelența Sa.

sinteza.org

Lasă un răspuns