Elveția stabilește un nou record Guinness pentru cea mai mică monedă comemorativă din lume

157092 131185 ECONOMIC

Cea mai mică monedă comemorativă din lume – ce reproduce faimoasa imagine care îl arată pe Albert Einstein în timp ce scotea limba spre un fotograf -, având un diametru de doar 2,96 de milimetri și necesitând o lupă pentru a putea fi admirată, a stabilit un nou record Guinness, a anunțat marți Swissmint, monetăria oficială a Confederației Elvețiene, relatează AFP.

Realizată integral din aur și emisă în doar 999 de exemplare, această monedă are o valoare nominală de 0,25 franci elvețieni și o greutate de 0,063 de grame.

„Dimensiunile sale excepționale i-au adus acestei monede de un sfert de franc elvețian, emisă în 2020, dreptul de a fi înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness la categoria cea mai mică monedă comemorativă din lume”, au transmis într-un comunicat reprezentanții Swissmint.

„Faimosul portret al lui Albert Einstein, care îl arată pe fizician în timp ce scotea limba spre persoanele care îl priveau, a fost aleasă pentru a figura pe aversul monedei, deoarece acest personaj este un simbol al tenacității și al răbdării”, a subliniat aceeași instituție elvețiană, care este gestionată de Administrația federală pentru finanțe.

Reversul monedei prezintă, pe lângă valoarea sa nominală, inscripția „HELVETIA” și crucea de pe drapelul elvețian.

Swissmint a realizat și o cutie specială, echipată cu lupe și o sursă luminoasă pentru a permite colecționarilor să admire noua monedă. Toate exemplarele emise au fost vândute foarte repede.

Swissmint a anunțat totodată un alt record înscris Cartea Recordurilor Guinness. Moneda elvețiană de 10 cenți, „folosită și neschimbată de peste 140 de ani”, a fost desemnată „cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație”. 

sinteza.org

Lasă un răspuns