Sappho din Lesbos, poeta care a devenit simbol al lesbianismului

detail 0e0a4031ab69505f3913b600b571e967 SCI-TECH

Despre Sappho, cunoscută poetă a Antichităţii, se spune că a fost una dintre primele lesbiene din istorie. S-a născut şi a trăit în Lesbos, insulă asociată adesea cu lesbianismul, iar în operele sale şi-a exprimat sentimentele profunde faţă de femei.

Sappho (620-570 î. Hr.) a fost o celebră poetă din Grecia, versurile sale fiind dedicate iubirii şi pasiunii. Există câteva legende despre ea şi, deşi este considerată prima poetă lesbiană din istorie, nu există suficiente dovezi legate de sexualitatea ei.

Sappho s-a născut pe insula Lesbos din Grecia, iar cuvântul „lesbianism” ar fi derivat de la numele locului naşterii ei. Se presupune că provenea dintr-o familie de aristocraţi şi că ştia să cânte la liră.

Despre ea, Filosoful Maximus Tirius scria că prieteniile sale erau asemănătoare cu cele ale lui Socrate, ceea ce sugerează că poeta avea un cerc de prieteni cu interese comune în artă, poezie şi cultură. Sappho a scris în dialectul eolic grecesc, greu de învăţat de scriitorii latini care traduceau operele din limba greacă.

Se presupune că ar fi fost fi fost căsătorită cu un negustor, Kerkylas, şi ar fi avut o fiică, Cleis. Din sursele străvechi rezultă că ar fi fost mică de statură şi că ar fi avut tenul închis. Sappho ar fi fost exilată în Sicilia, din pricina opţiunilor sale politice. La revenirea în insula Lesbos, ar fi pus bazele unei şcoli artistice.

Interesul faţă de femei

În operele sale, Sappho şi-a manifestat intimitatea, interesul şi profunzimea sentimentelor pentru femei, iar din acest motiv s-a considerat că era lesbiană. De altfel, tema predilectă a operei sale a fost iubirea.

Moartea lui Sappho a fost învăluită în mister. Se consideră că a s-a aruncat de pe stâncă din cauza iubirii neîmpărtăşite pentru Phaon, un tânăr grec.

sinteza.org

Lasă un răspuns