Germania va negocia un acord bilateral pentru vaccinul rusesc Sputnik V

EXTERNE

Germania este pe punctul de a începe negocieri bilaterale cu Rusia pentru achiziţia vaccinului Sputnik V, a indicat miercuri o sursă pentru agenţia Reuters, precizând că orice acord final depinde de furnizarea de către Rusia a datelor cheie către Agenţia Europeană a Medicamentului, informează Agerpres.

Comisia Europeană le-a spus miercuri miniştrilor sănătăţii din statele UE că Bruxellesul nu are în plan să deschidă discuţii cu Rusia cu privire la un contract preliminar pentru Sputnik V, aşa cum a procedat cu alţi producători de vaccinuri, a dezvăluit o sursă cu informaţii despre subiect, cu condiţia păstrării anonimatului.

Din acest motiv, ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a anunţat în cursul reuniunii virtuale că Berlinul va începe negocieri preliminare cu Rusia pe baza unui acord bilateral pentru a-şi asigura vaccinul, a adăugat sursa.

În discuţiile preliminare, Germania vrea să determine mai întâi ce cantităţi poate livra Rusia şi când.

În orice caz, Germania va cumpăra vaccinul rusesc doar după ce el va fi aprobat de EMA, iar pentru aceasta este de importanţă crucială ca Rusia să pună la dispoziţie datele necesare, a mai spus sursa.

Anterior miercuri, premierul Bavariei, Markus Soeder, a declarat că acest land va cumpăra 2,5 milioane de doze de vaccin Sputnik V dacă acesta va fi aprobat de EMA, achiziţie ce ar urma să aibă loc în iulie.

Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat că va desfășura în Rusia „o inspecție a bunelor practici clinice” în ce privește felul în care s-au desfășurat testele clinice pe voluntari ale vaccinului rusesc Sputnik, în contextul în care agenția se află într-o procedură de evaluare a acestui ser pentru o posibilă aprobare a utilizării sale în Uniunea Europeană.

Ungaria este în prezent singurul membru UE care administrează vaccinul rusesc.

Amintim că Igor Dodon după ce a întreprins o vizită în Rusia, a declarat că Rusia este gata să facă o donație de 180.000 de doze de vaccin Sputnik V. Totodată, fostul șef de stat a menționat că Republica Moldova este dispusă să cumpere aproximativ 1.000.000 doze de vaccin Sputnik V, care ar costa 180 milioane de lei.

Liderul PSRM s-a arătat deranjat de faptul că Maia Sandu vrea să își facă PR pe seama vaccinului rusesc care va ajunge în Moldova în următoarele zile, dar totodată susține că este gata să se întâlnească cu actualul președinte la aeroport.

Conform datelor unui sondaj, peste 31 % din moldoveni ar alege vaccinul Sputnik V, pe când AstraZeneca ar fi pe placul a aproximativ 10 % din populație.

sinteza.org

Lasă un răspuns