Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie. Criza generată de coronavirus ne-a învățat o lecție importantă

ACTUAL

Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie, stă sub mesajul „Pentru o lume mai dreaptă și mai sănătoasă”.

”Peste 2,8 milioane de oameni au murit în întreaga lume din cauza pandemiei de coronavirus, conform unui bilanț stabilit de Organizația Mondială a Sănătății. Aceste cifre nu sunt simple numere, ci tot atâtea drame; au dispărut de lângă noi părinți, rude, colegi sau prieteni. De fapt, noi suntem cei care i-am pierdut. Cu siguranță, nu suntem singurii care se întreabă dacă totuși nu am fi putut salva mai multe vieți? Ne este teamă de răspunsuri.

La mai bine de un an de la debutul pandemiei, peste 120 de milioane de oameni au fost împinși în pragul sărăciei extreme. 

Criza sanitară este dublată de o criză economică, iar când vom fi depășit unda de șoc provocată de aceste două crize, ne vom confrunta cu cea de-a treia: criza datoriilor.

În fiecare an, pe 7 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Sănătății. Este un bun prilej pentru a medita asupra unei întrebări fundamentale: ce reprezintă pentru noi SĂNĂTATEA? Este condiția sine-qua-non pentru a ne bucura de compania celor dragi, pentru a munci și învăța, pentru a ne trăi în mod deplin viața. Criza generată de coronavirus ne-a învățat o lecție importantă.

Nu ne permitem luxul de o uita vreodată: sănătatea trebuie prețuită cât timp o avem. Și o vom prețui cu adevărat doar atunci când vom prioritiza investițiile în sănătate, când vom opri exodul cadrelor medicale (hemoragie care afectează dramatic zonele defavorizate) și când vom reuși să creștem încrederea tuturor în actul medical. „Ocrotirea sănătății” nu trebuie să rămână un simplu deziderat constituțional, ci însăși baza pe care putem clădi o nouă realitate socială.

Tema subfinanțării sănătății este recurentă și pare aproape formală prin lipsa unei consecințe, bătălia fiind an de an pierdută inevitabil înaintea oricărei dezbateri concrete.

sinteza.org

Lasă un răspuns