Tatiana Zatîc: Măsurile care au fost impuse de CSE nu sunt suficiente. Avem nevoie de restricții mai dure

zatic95171400 1612870289e2u3obh ACTUAL

,,Măsurile care au fost impuse acum prin starea de urgenţă vin ca o perioadă de tranziţie pentru ceva mai restrictiv, pentru că, din păcate, sunt puţin acceptate acele măsuri foarte necesare pentru combaterea pandemiei”, a spus Tatiana Zatîc, secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Acesta a menţionat că este foarte important de respectat măsurile simple de diminuare a infectării, transmite TvrMoldova.md.

„Distanţarea, evitarea aglomerației, spălatul frecvent pe mâini, purtarea măştii pe gură şi pe nas sunt măsuri care, din păcate nu s-au respectat. Vedem că, din păcate, aceste cerinţe sunt negate”, a declarat Tatiana Zatîc.

Potrivit secretarului de stat, în acest moment se lucrează asupra restricţiilor care, printre altele, ar putea ţine de reducerea deplasării persoanelor la serviciu, de distanţare.

„Ar putea fi restricții mai dure, deoarece a fost decizia de a fi restricții fără afectare economică. (…) Se lucrează asupra măsurilor, propunerilor la nivel de grup de lucru al Comisiei pentru Situații Excepționale, care în următoarele zile vor veni cu anumite modificări la dispoziția dată. Se lucrează acuma asupra măsurilor ce țin de distanțare, de deplasarea persoanelor la serviciu”, a declarat Tatiana Zatîc.

„Nerespecatrea măsurilor se răsfrâng asupra sistemului de sănătate, dar şi a populaţiei, în general. Pe lângă acele eforturi pe care le face sistemul de sănătate pentru acordarea asistenţei medicale, avem suferinţa pacienţilor, a rudelor care au în familie persoane contaminate cu această boală gravă. Este important să demonstrăm ca populaţie că suntem capabili să respectăm aceste măsuri. În condiţiile respectării acestor măsuri, putem obţine un efect pozitiv asupra indicatorilor situaţiei epidemiologice”, a spus Tatiana Zatâc.

Angela Paraschiv, şefa Catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie, a declarat în cadrul emisiunii că este prematur de vorbit despre o scădere reală a numărului de cazuri.

„Probabil că este o consecinţă a zilelor de weekend, când se efectuează mai puţine teste. Ar trebui ca, în următoarele zile, să continuăm să respectăm aceste măsuri, să nu ne relaxăm, pentru că ar putea fi o stare care să ne inducă în eroare, că situaţia se îmbunătăţeşte datorită acelor măsuri. Acele restricţii luate sunt foarte uşoare, care nu pot să se reflecte în indicatorii care îi înregistrăm acum”, a declarat Angela Paraschiv.

sinteza.org

Lasă un răspuns