FOTO// Cum arată depresia? Povestea înfiorătoare a unei fete

dest depressao melancolia LIFESTYLE

O tânără a încercat să transmită, cu ajutorul unei fotografii, stările prin care trece o persoană care suferă de depresie.

Katelyn Marie Todd şi-a făcut un selfie în timp ce se pieptăna. Mesajul pe care l-a scris în dreptul fotografiei a făcut înconjurul lumii. În spatele acestei fotografii se ascunde de fapt lupta ei teribilă cu depresia care o stoarce de energie. Faptul că se piaptănă pentru prima dată după patru săptămâni reprezintă un efort major pentru tânăra care suferă de depresie, iar această fotografie demonstrează faptul că face tot ce-i stă în putere să depăşească aceste stări apăsătoare.

Cum arată depresia? Povestea înfiorătoare a unei fete - Psihologie > Autocunoastere - Eva.ro

„Mi-am pieptănat părul astăzi, lucru care s-a întâmplat pentru prima dată în ultimele patru săptămâni. Era tot încurcat, s-a rupt şi am plâns în timp ce-l spălam şi-l dădeam cu balsam, pentru că uitasem deja cum este să-ţi treci mâinile prin păr. M-am spălat şi pe dinţi, prima dată după o săptămână. Gingiile mele au sângerat şi am plâns în timp ce mă clăteam văzând apa sângerie. După ce am ieşit din duş mi-am mirosit întruna părul şi braţele. Nu am haine curate pentru că sunt mult prea obosită şi prea tristă ca să le mai spăl.

Depresia este urâtă. Depresia este asociată cu o igienă deficitară, vase murdare şi un corp rigid din cauza faptului că dormi prea mult. Depresia înseamnă să ai doar 3 prieteni care îţi mai sunt alături pentru că au răbdare şi mă iubesc. Depresia înseamnă să plângi până când nu-ţi mai rămân lacrimi şi abia mai respiri. Depresia înseamnă să priveşti tavanul până când te ard ochii pentru că ai uitat să mai clipeşti. Depresia înseamnă să-ţi faci familia să plângă pentru că ajung să creadă că nu-i mai iubeşti din moment ce eşti mereu distant şi distras. Înseamnă un gol imens pe care îl resimţi fizic.

Vă rog să aveţi răbdare cu prietenii sau cei din familie care suferă de depresie şi nu reuşesc să se adune ca să facă curăţenie, să se spele, să se întâlească cu prietenii sau pur şi simplu să aibă grijă de ei. Şi vă mai rog din suflet să-i luaţi în serios dacă vorbesc despre probleme lor. Credeţi-ne că ne dăm silinţa să depăşim aceste stări. Vă jur că încercăm acest lucru! Vedeţi? Am reuşit să-mi pieptăn părul astăzi”, scrie tânăra pe pagina ei de Facebook, primind o mulţime de mesaje de încurajări

.Depresia trebuie luată în serios şi combătută cu toate forţele. Chiar şi în cele mai negre situaţii, există o rază de speranţă, iar ea poate lua cele mai neaşteptate forme. Dacă te confrunţi cu un episod depresiv, există mai multe soluţii la care poţi recurge.

Pe lângă sprijinul unui terapeut, bazează-te şi pe ajutorul familiei şi al prietenilor, adoptă un regim alimentar sănătos şi un stil de viaţă activ (s-a dovedit că sportul favorizează starea de bine), dormi suficient, implică-te într-un proiect/hobby nou care îţi face multă plăcere, deprinde tehnici de relaxare (meditaţia, yoga pot ajuta) şi, nu în ultimul rand, dă o fugă la doctor.

În cel din urmă caz, pe de-o parte, anumite deficienţe pot cauza sau agrava simptomele de depresie, iar un set de analize ar trebui să le identifice pentru ca tu să poţi urma apoi tratamentele adecvate. Pe de altă parte, antidepresivele te pot ajuta să gestionezi episoadele de depresie majoră, spre exemplu, de aceea nu ezita să ceri sfatul unui specialist care ţi-ar putea recomanda şi această soluţie.

sinteza.org

Lasă un răspuns