De la salariu la fosta iubită: lucruri pe care nu le ştiai despre Papa Francisc

shutterstock 216311422 LIFESTYLE

Începând cu 13 martie 2013, Papa Francisc este succesorul lui Benedict al XVI-lea, fiind cel de-al 266-lea episcop al Romei şi papă al Bisericii Catolice. Locuieşte la Vatican şi s-a născut la 17 decembrie 1936, iar în acest an împlineşte vârsta de 85 de ani. Dacă vrei să afli mai multe despre el, am făcut o listă cu cele mai interesante date.

Chiar dacă afişează o imagine relativ liniştită, unele voci spun că, faţă de predecesorii săi, Papa Francisc este plictisitor, în realitate, există o mulţime de fapte interesante şi deosebite despre Papa Francisc, născut şi botezat cu numele Jorge Mario Bergoglio. Actualul papă este cunoscut că ştie mai multe limbi străine. Vorbeşte fluent limba italiană, germana şi spaniola; în ceea ce priveşte ultima, nu este o surpriză, pentru că s-a născut în Argentina. În plus, papa ştie şi noţiuni de bază de engleză, franceză şi portugheză.

Nu are o parte din plămâni

În caz că nu ştiai, Papa Francisc nu are o parte din plămâni. Cum s-a întâmplat acest lucru? În copilărie, micul Jorge Mario a avut o infecţie respiratorie, în urma căreia o parte din plămâni i-a fost îndepărtată.

Papa dansa tango

Dacă cineva „lucrează” cu mult peste vârsta de pensionare, acesta este papa. Deşi are 84 de ani, Papa Francisc este încă tânăr la suflet şi dovedeşte asta prin faptul că îi place să danseze tango! „Îmi place tango-ul şi l-am dansat foarte mult când eram tânăr”, le-a spus acesta lui Ambrogetti şi Sergio Rubin, autorii biografiei sale „El Jesuita‟, care a apărut în anul 2010.

Obişnuia să danseze mult cu iubita sa din tinereţe. „Mergeam în mod regulat la dans, dar apoi mi-am descoperit chemarea religioasă”, le-a mărturisit Papa autorilor biografiei sale.

A lucrat la pază în studenţie

Indiferent de parte a lumii, studenţii se confruntă adesea cu dificultatea de a acoperi cheltuielile de întreţinere, din cauza veniturilor mici. Jorge a menţionat că şi el a experimentat acest lucru. Aşa că a lucrat ca om de serviciu/paznic într-un bar din Buenos Aires, pentru a-şi finanţa studiile.

Arhiepiscopul este un mare fan al fotbalului şi un fan înfocat al clubului argentinian San Lorenzo.

În calitate de substituent al lui Iisus Hristos, papa are multe sarcini, dar chiar şi papa îşi ia uneori timp liber pentru a viziona un film. Ecranizarea preferată a lui Franciscus este ‟Babette’s Feast‟, o dramă daneză, apărută în anul 1987.

Este bine să ştii, dacă nu ai cunoştinţă de acest aspect, că Francisc este primul papa non-european după mult timp. Singurul său predecesor non-european a preluat funcţia în anul 731.

În calitate de şef al Bisericii Romano-Catolice, potrivit ziarului italian La Stampa, Papa Emerit primeşte 2.500 de euro pe lună.

sinteza.org

Lasă un răspuns