Cât de vechi este tenisul de masă și de ce e bine să jucăm ping-pong

pingpong LIFESTYLE

Ziua Mondială a Tenisului de Masă este o sărbătoare tânără – a fost sărbătorită pentru prima dată pe 6 aprilie 2015. Dar acest lucru nu l-a împiedicat să devină imediat popular aproape în întreaga lume. Chiar din primul an al sărbătorilor Zilei Tenisului de Masă, evenimentele dedicate acesteia (turnee, cursuri magistrale, demonstrații, petreceri și alte promoții) au avut loc în peste 50 de țări din America de Nord, Centrală și de Sud, Europa și Asia.

Un pic de istorie a ping-pong-ului

Tenisul de masă (cunoscut și sub denumirea de „ping pong”) a apărut în urmă cu peste un secol, iar astăzi este un sport olimpic (din 1988). Acesta este un joc sportiv bazat pe aruncarea unei mingi speciale cu rachete pe o masă de joc cu o plasă conform anumitor reguli. Scopul jucătorilor este de a realiza o situație în care adversarul să nu poată lovi sau să nu lovească corect mingea.

Se crede că tenisul de masă a apărut în anii 1880 în Anglia. Deși, unii cercetători susțin că un astfel de joc a fost popular în China încă din secolul al XVII-lea. Imaginați-vă, înainte de invenția mingii de celuloid în 1894, a fost înlocuită cu succes cu un dop de șampanie. Este demn de remarcat faptul că tenisul de masă a devenit un sport competițional abia în 1988, când au început Jocurile Olimpice de vară.

Joc popular printre popoarele numeroase

Potrivit ITTF (International Table Tennis Federation), tenisul de masă profesional se practică pe toate continentele locuite – 226 de țări sunt membre ale Federației (începând cu 2017). Tenisul de masă este deosebit de popular în Asia, unde trăiesc aproximativ 4 miliarde de oameni, notează sursa citată.

Dar acest sport este foarte popular în întreaga lume, nu numai în mediul sportiv profesional, ci și în rândul oamenilor obișnuiți. La urma urmei, acesta este un sport pentru toată lumea. Ca un joc foarte accesibil, tenisul de masă atrage oameni din diferite vârste, sexe, abilități sau condiții fizice diferite în rândul „fanilor” săi.

Beneficiile tenisului de masă

Să joci tenis de masă nu este doar distractiv și relaxant, ci și benefic pentru mintea și organismul tău. Acest sport te ajută să:

  • îți antrenezi toate grupele de mușchi, deoarece necesită mișcări rapide ale corpului;
  • îți îmbunătățești capacitatea de concentrare, pentru că ritmul este alert și va trebui să fii în permanență atent la minge;
  • îți dezvolți gândirea strategică, fiindcă vei vrea să câștigi, astfel că va fi nevoie să te gândești la cele mai bune strategii de joc pentru a reuși acest lucru;
  • socializezi, mai ales dacă joci în patru;
  • îți antrenezi coordonarea ochi-mână.

Astăzi, o minge de tenis de masă este capabilă să atingă viteze de până la 170 km/h. Ritmul meciului este de peste 100 de bătăi pe minut. Mai mult, pentru bărbați, recordul este de 162 de lovituri, iar pentru femei – 148.

sinteza.org

Lasă un răspuns