Beneficiile neştiute ale scaiului-vânăt

eryngium maritimum michad 1 LIFESTYLE

Plantă străveche, scaiul-vânăt este folosit atât la noi, cât şi în alte părţi ale lumii, în scop medicinal sau culinar. De-a lungul timpului, studiile au confirmat că aduce numeroase beneficii sănătăţii, având o acţiune multiplă, în special antitusivă, diuretică şi de calmare a pielii.

Scaiul-vânăt sau albastru (Eryngium planum) este o plantă perenă, înaltă de 60-90 de centimetri, care înfloreşte vara în lunile iunie-septembrie, având flori de culoare albastru-violet şi tulpini ramificate, asemănătoare ciulinului. Fiecare cap de floare are un „guler“ cu ţepi, de culoare verde-albăstrui. În general, scaiul-vânăt creşte pe soluri uscate, nisipoase, bine drenate, în locuri necultivate. Oamenii de ştiinţă au descoperit că speciile de plante din genul Eryngium sunt o sursă bogată de flavonoide, acizi fenolici, saponine, derivaţi cumarinici şi uleiuri esenţiale. Important de ştiut este că aceste specii de plante au câteva proprietăţi farmacologice, ca de exemplu, diuretice, antidiabetice, expectorante, spasmolitice, antiinflamatoare sau hemolitice.

Ameliorează tusea convulsivă

Datorită acţiunii sale antiinflamatoare, dar şi antiseptice, scaiul-vânăt ajută la expectorarea secreţiilor căilor respiratorii şi calmează tusea. Pentru prepararea ceaiului, pune 1 linguriţă de plantă (aeriană) uscată şi mărunţită la 200 ml apă fierbinte (1 cană) şi lasă la infuzat 10-15 minute, apoi strecoară. Bea 2-3 căni pe zi, amestecat cu miere. Nu consuma nimic în prima jumătate de oră după ce ai servit ceaiul. Mai poţi combina scaiul-vânăt şi cu alte plante, cum ar fi cimbrişor sau frunze de pătlagină. Pe lângă tusea convulsivă, ceaiul este recomandat persoanelor care suferă de răceală, bronşită, astm, tuberculoză. O altă soluţie pentru uz intern este să amesteci 1 linguriţă de tinctură de scai-vânăt în 50 ml apă sau ceai. Bea de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, 1-2 luni sau la nevoie. 

Decoctul are multiple indicaţii

Decoctul de scai-vânăt este eficient asupra splinei şi ficatului, ajută în cazul icterului, glandelor limfatice umflate, durerilor de coapse sau de dinţi, colicilor, retenţiei urinare şi stimulează menstruaţia. Pentru prepararea decoctului, pune 1 linguriţă de rădăcină la 200 ml de apă, lasă să dea un clocot şi să fiarbă 10 minute. Bea 2-3 căni pe zi. Dacă suferi de dureri de dinţi sau paradontoză, poţi face gargară cu decoct cald, de 2-3 ori pe zi.

În cazul dermatofitozei (infecţie fungică a pielii), poţi pune comprese cu infuzie de scai-vânăt pe zona afectată, zilnic, 30 de minute.

Scaiul-vânăt este disponibil şi sub formă de polen crud ori sirop.

Contraindicaţii

Scaiul-vânăt poate provoca reacţii secundare în cazul persoanelor alergice la plantele înrudinte din aceeaşi familie (ţelină, fenicul, mărar etc.). Consumul excesiv poate cauza stări de greaţă şi vărsături. Scaiul-vânăt nu este recomandat copiilor sub 7 ani, femeilor gravide sau care alăptează. Nu le este recomandat persoanelor cărora le sunt administrate diuretice. Cere sfatul medicului în cazul în care iei tratament cu litiu (pentru tulburări depresive, bipolare etc.). Nu este recomandată folosirea pe o perioadă lungă.

sinteza.org

Lasă un răspuns