Virtuozul și compozitorul Gheorghe Zamfir a împlinit 80 de ani

LIFE

Virtuozul, muzicianul și instrumentistul român Gheorghe Zamfir, cunoscut drept „Regele naiului”, deținător al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Chișinău, își sărbătorește astăzi cea de-a 80-a aniversare.

„O vârstă rotundă, 80, doar o cifră! Unii ar spune că e mult, poate, dar dragostea de neamul meu și de muzica acestuia nu are vârstă! Dumnezeu mi-a dat un țel și un drum și slavă Lui am reușit, cu umilul meu talent și o imensă cantitate de muncă și dăruire totală, să-i împlinesc vrerea! Sper să mi se mai îngăduie să vă împărtășesc din toate darurile și harurile mele și pentru asta doar să mă iubiți! Eu vă iubesc imens! Vă mulțumesc pentru bucuria de a-mi fi alături, de o viață!”, astfel sună mesajul vestitului compozitor, publicat pe pagina sa de Facebook, adresat tuturor fanilor săi.

Amintim că în cei peste 50 de ani de carieră, Gheorghe Zamfir a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal instrumental şi simfonic. Printre acestea se numără Doina de jale și Doina ca de la Vișina, compoziții pentru nai în spirit popular (1966), Misa pentru Pace, pentru nai, cor, orgă și orchestră (1974), Concert pentru nai și orchestră (1982), Cvintet pentru nai și cvartet de coarde (Cvintetul Plopilor, 1984), Conceptul muzical Totus Tuus, set de piese pentru nai, orgă și grup vocal bărbătesc (2005) și multe altele. Este câștigătorul a 120 de discuri de aur şi platină, are peste 120 de milioane de discuri vândute.

În 1990, lui Gheorghe Zamfir i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău. La 15 mai 2013, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care l-a decorat pe naistul și compozitorul român Gheorghe Zamfir cu distincția supremă a statului „Ordinul Republicii”, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru contribuția substanțială la promovarea valorilor culturale naționale și activitate de creație prodigioasă”. 

În discursul său de mulțumire, Gheorghe Zamfir a spus atunci următoarele: „În urma primelor cinci concerte susținute la Chișinău în 1990, în drumul meu din exil spre țară, am rămas cu trup și suflet atașat de oamenii de aici. Au fost atunci zece zile de lacrimi, emoții și speranțe, alături de cei mai iluștri oameni de cultură, în frunte cu marele poet, regretatul Grigore Vieru”.

sinteza.org

Lasă un răspuns