Alpaca, un nou tovarăş de companie pus pe şotii. E îndrăgită imediat datorită aspectului exotic

LIFE

Originar din America de Sud, acest animăluţ a fost domesticit în urmă cu mii de ani. Inteligentă, blândă şi ascultătoare, alpacaua este animăluţul de companie potrivit pentru a-l aşeza la casa ta.

La prima vedere, ai putea crede că alpacaua şi lama sunt surori gemene. Totuşi, diferenţa dintre ele constă în greutate, înălţime, blăniţă şi rolul lor în gospodărie. Alpacalele sunt cele mai mici membre din familia camelidelor. Ele ating o înălţime medie de 91 de cm, o lungime cuprinsă între 120-225 cm şi o greutate de 50 până la 90 de kg. În schimb, rudele lor, lamele, pot ajunge la o înălţime de până la 1,2 m şi la o greutate care variază între 110 şi 150 kg, în timp ce cămilele ating şi 2 m înălţime, plus o greutate între 400-600 kg. De altfel, alpacaua este crescută în cea mai mare parte pentru comercializarea lânei, spre deosebire de lama, care poate sta de pază la turmele de oi. 

De ce i se zice „maşină de tuns iarba“ 

Ochii ei mari, atitudinea docilă şi textura moale a blăniţei te vor face să te îndrăgosteşti iremediabil de o alpaca. În lume, există două rase: Huacaya, care reprezintă 90% dintre alpacale, având părul scurt şi pufos ce seamănă mai degrabă cu un ursuleţ de pluş, şi Suri, rasa minoritară cu părul lung şi mult mai gros, ce te duce cu gândul la cozi împletite. Sunt animale foarte liniştite şi docile care nu fac mult zgomot. Spre deosebire de alte rumegătoare, au picioruşele căptuşite în loc de copite, astfel că gazonul va rămâne nederanjat. Nu împing şi nu muşcă, ceea ce le face să fie un prieten de încredere chiar şi în jurul copiilor. De obicei, pot fi considerate „maşini de tuns iarba“, deoarece atunci când mănâncă, alpacalele rup acele ierbii cu limba lor scurtă şi nu trag de la rădăcină. Sunt uşor de transportat în remorci de talie mică. Adoră să stea la plajă şi au obiceiul de a-şi face nevoile în acelaşi loc. Aproape 90% dintre femelele alpacale nu au nevoie de ajutor în timpul fătării. În medie, o alpaca trăieşte 20 de ani – o veste bună pentru iubitorii de animale! În plus, ele sunt considerate fiinţe inteligente care pot fi uşor dresate. 

Cu ce hrăneşti o alpaca? 

Alpacalele mănâncă puţin, în special iarbă, dar şi fân, lucernă sau tulpini şi beau multă apă proaspătă. Acestea au un stomac cu trei compartimente, spre deosebire de alte rumegătoare, ceea ce le face să digere eficient nutreţul. Regula generală este ca hrana să fie de 1,5% din greutatea corporală a animalului. De exemplu, un singur balot de fân de 60 kg poate alimenta, în general, un grup de aproximativ 20 de alpacale într-o zi. 

Ce îţi transmite când scuipă 

Chiar dacă se adaptează oricărui mediu, asigură-te că nu suferă de cald în perioadele de arşiţă şi este protejată de vremea urâtă. La fel ca alte animale care trăiesc în padocuri, alpacaua are nevoie de anumite vaccinări şi deparazitări, de tunderea blăniţei o dată pe an şi a unghiilor o dată la câteva luni. Spaţiul liber şi larg este la fel ca pentru alte animăluţe de fermă. Este bine să ţii cont atunci când o alpaca scuipă, deoarece este tot un mijloc de comunicare, chiar dacă unul negativ. Animăluţele recurg la acest obicei atunci când altcineva le invadează mâncarea, dar şi când se află în mijlocul unui conflict cu alte alpacale din turmă. Ocazional, vei auzi un sunet mai strident pentru a arăta că sunt speriate, supărate pe alte alpacale sau în perioada de reproducere. La început, ţi se poate părea că o alpaca are atitudinea distantă, însă se va schimba cu cât veţi petrece mai mult timp împreună, deoarece, ca şi tine, are nevoie de încredere şi de afecţiune. Aceste animăluţe sunt foarte sociabile şi curioase, de aceea au nevoie de companie, de preferat de acelaşi sex. 

Preţul unui pui  

De-a lungul timpului, în Europa au început să crească fermele cu alpacale, fiind vândute pentru parcurile de agrement (în scop turistic), pentru lâna luxuriantă sau ca animale de companie. De exemplu, preţul unui pui de alpaca porneşte de la 1.000 de euro.

sinteza.org

Lasă un răspuns