Imagini de coşmar, după ce ciclonul Seroja a lovit Indonezia. Cel puţin 76 de morţi, mulţi dispăruţi, mii de evacuaţi

img 4 EXTERN

Inundațiile și alunecările de teren provocate de ciclonul tropical Seroja într-un grup de insule din sud-estul Indoneziei și Timorul de Est au ucis cel puțin 76 de persoane, au anunţat oficialii luni.

Ciclonul Seroja a făcut prăpăd în Indonezia

Agenția de dezastre BNPB a anunţat 55 de morți și 40 de dispăruți doar în provincia Indoneziană Nusa Tenggara de Est, după ce ciclonul a adus inundații fulgerătoare, alunecări de teren și rafale foarte puternice de vânt, pe fondul ploilor torențiale din weekend. Peste 400 de persoane au fost evacuate și alte mii de persoane au fost afectate, a informat agenţia, citată de Reuters.

În Timorul de Est, care împarte insula Timor de Indonezia, 21 de oameni au fost uciși de alunecări de teren, inundații fulgerătoare, în cea mai mare parte în capitala Dili. Peste 1.500 de persoane au fost evacuate, a declarat reporterilor directorul principal al Protecției Civile, Ismael da Costa Babo. Mai multe poduri s-au prăbușit, copacii au căzut și au blocat unele drumuri din Indonezia și cel puțin o navă s-a scufundat în valuri mari declanșate de ciclon, complicând operațiunile de căutare și salvare, a spus BNPB.

Agustinus Payong Boli, șef adjunct al guvernului East Flores, a declarat că salvatorii au oprit evacuările, deoarece furtuna încă se dezlănțuie și au nevoie de echipament greu. În Lembata, unde au murit cel puțin 20 de persoane, autoritățile s-au temut că trupurile decedaţilor au fost luate de ape. „Folosim bărci de cauciuc pentru a găsi cadavrele luate de mare. În mai multe sate, inundațiile fulgerătoare au lovit în timp ce oamenii dormeau”, a declarat pentru Reuters Thomas Ola Langoday, șef adjunct al guvernului districtului Lembata.

Președintele Joko Widodo și-a prezentat condoleanțele și i-a îndemnat pe locuitori să urmeze instrucțiunile ofițerilor de teren pe vreme extremă. „Am ordonat ca eforturile de ajutorare a dezastrelor să se desfășoare rapid”, a spus el, în comentarii transmise online. Ciclonul Seroja a lovit marea Savu la sud-vest de insula Timor în primele ore ale zilei de luni, a declarat agenția meteo din Indonezia. În următoarele 24 de ore, intensitatea ciclonului s-ar putea întări, aducând şi mai multe ploi, valuri uriaşe și rafale puternice de vânt, deși se îndepărtează de Indonezia, a spus agenția.

sinteza.org

Lasă un răspuns