Erdogan a arestat 10 amirali din cauză că au criticat Guvernul

EXTERNE

Luni, 5 aprilie 2021, în Turcia au avut loc 10 arestări din cauza unei scrisori lansate de peste 100 de amirali în rezervă care avertizau despre o posibilă amenințare la adresa unui tratat care reglementează utilizarea căilor navigabile ale Turciei.

Procurorii turci au lansat duminică o anchetă împotriva amiralilor în rezervă, suspectați de un „acord de comitere a unei infracțiuni împotriva securității și ordinii constituționale a statului”. 10 amirali au fost arestați luni dimineață de către forțele de ordine turcești.

Aprobarea Ankarei, luna trecută, a planurilor de dezvoltare a unui canal de transport maritim la Istanbul, comparabil cu canalele Panama sau Suez, a deschis dezbateri cu privire la Convenția de la Montreux din 1936. Kanal Istanbul (Canalul Istanbul) este cel mai ambițios proiect al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Ce au spus amiralii?

Într-o scrisoare lansată sâmbătă noapte, amiralii în rezervă au spus că este „îngrijorător” să se deschidă tratatul de la Montreux spre dezbatere, numindu-l un acord care „protejează cel mai bine interesele turcești”.

Purtătorul de cuvânt al președinției, Ibrahim Kalin, a spus că declarația „amintește de vremurile loviturii de stat”.

„Ar trebui să știe că națiunea noastră și reprezentanții săi nu vor permite niciodată această mentalitate”, a scris el pe Twitter. Totodată, Ministerul Apărării din Turcia a susținut că textul nu are „alt scop decât să ne submineze democrația”, precizează AlJazeera.

sinteza.org

Lasă un răspuns