Viața la țară: Avantajele și dezavantajele traiului în mediul rural

viata la tara avantajele si dezavantajele traiului in mediul rural size10 ACTUAL

Traficul, poluarea și zgomotul sunt principalele motive pentru care din ce în ce mai mulți oameni migrează de la oraș la sat.

Traiul simplu de la țară poate părea o experiență îngrozitoare pentru unii oameni, în vreme ce alții vor simți că trăiesc cel mai frumos vis. Dacă te-ai săturat de stilul de viață agitat, de zgomotul constant și de aglomerația apăsătoare, ideea unui loc senin, cu verdeață luxuriantă și vecini prietenoși ți-ar putea surâde. Însă, înainte să te muți la țară, trebuie să știi care sunt principalele provocări ale vieții rurale.

Viața la țară are multe avantaje: aer mai curat, mai mult spațiu, costuri mai mici de trai. Pe scurt, o calitate a vieții mai bună. Cu toate acestea, există și dezavantaje: mai puține locuri de muncă și acces limitat la serviciile de sănătate.

Avantajele vieții la țară

Este binecunoscut faptul că migrarea de la oraș la sat poate stimula sănătatea fizică și psihică. 

În ultimii ani, mediul rural s-a dezvoltat destul de mult. Astfel, locuitorii de la sate se pot bucura de multe dintre facilitățile vieții la oraș. Casele ecologice reprezintă noul tend în privința designului arhitectural. Panourile fotovoltaice sunt necesare pentru asigurarea energiei electrice și termice, iar hidrofoarele sunt folosite ca sursă principală de alimentare cu apă potabilă a caselor. Rețelele de internet și telefonie mobilă s-au extins destul de mult, drept urmare poți fi conectat la tehnologie și dacă locuiești în mediul rural.

Datorită vegetației abundente și a traficului redus, aerul de la țară este mai curat decât cel din zonele urbane. Un aer mai curat înseamnă un risc redus de alergii, de boli respiratorii și afecțiuni cardiace. Important de știut este că, dacă în zonă există fabrici, calitatea aerului scade. De aceea, dacă iei decizia de a te muta la sat, este de preferat să eviți zonele industriale.

Când locuiești în mediul rural, ești înconjurat de natură. Timpul petrecut în aer liber are beneficii asupra sănătății: stimulează sistemul imunitar, crește vitalitatea, calmează nervii și îmbunătățește starea de spirit. De asemenea, faptul că locuiești în mijlocul naturii reprezintă în sine o oportunitate de a desfășura numeroase activități în aer liber. 

De asemenea, în mediul rural, sunt numeroase ferme de unde poți cumpăra fructe și legume proaspete, precum și produse lactate. De asemenea, îți poți amenaja propria grădină. Consumul alimentelor organice are beneficii asupra corpului și minții: sistemul imunitar devine mai puternic, nivelul de energie crește și puterea de concentrare se îmbunătățește.

În mediul rural, viața e mai lentă și mai puțin solicitantă. Nu există presiune socială, nu pierzi timpul în trafic, nu sunt zone aglomerate. Astfel, la țară, poți fi mai relaxat, iar riscul dezvoltării unor tulburări de anxietate va fi mai scăzut, drept urmare starea psihică va fi mai bună, la fel și nivelurile de concentrare, productivitate și creativitate. Pacea și liniștea din mediul rural pot face minuni pentru nervii și starea ta mintală. Astfel, poți deveni deveni mai calm și vei ajunge să vezi lucruri într-o manieră pozitivă. 

Dezavantajele vieții la țară

Însă, nu totul este roz în mediul rural. Sunt multe dificultăți de care te poți lovi când te muți de la oraș, la sat.

Oportunitățile de muncă sunt mai puține. Dacă ești pensionar, lucrezi de acasă sau te pricepi la agricultură, nu vei întâmpina probleme dacă te muți la țară. Altfel, ar putea să îți fie greu să găsești un job în domeniul de activitate în care profesai în mediul urban. Este posibil să fii nevoit să accepți un loc de muncă sub nivelul tău de pregătire sau să faci naveta către cea mai apropiată zonă metropolitană, unde oferta locurilor de muncă este mai mare.

O altă dificultate pe care o poți întâmpina are legătură cu sistemul sanitar. Chiar dacă există un medic bun în sat, unitățile medicale specializate vor fi departe. Dacă vreunul dintre membrii familiei are nevoie de asistență medicală regulată, trebuie să te asiguri că vei avea acces la o unitate spitalicească adecvată în zona în care te muți.

În plus, majoritatea satelor au o singură școală și nicio instituție de învățământ superior. De aceea, dacă ai copii, trebuie să iei în considerare și nevoile educaționale ale acestora, înainte de a te muta. 

Un alt dezavantaj al traiului la țară este lipsa evenimentelor culturale. Teatrele și cinematografele lipsesc cu desăvârșire, expozițiile sunt inexistente, iar concerte pot avea loc cel mult o dată sau de două ori pe an, pentru a sărbători un eveniment specific zonei.

Dacă mutatul la țară este sau nu o idee bună depinde foarte mult de ceea ce îți dorești de la viață, de preferințele proprii și de lucrurile fără de care n-ai putea trăi. În funcție de compromisurile pe care ești dispus să le faci, vei putea lua cea mai bună decizie pentru tine. 

sinteza.org

Lasă un răspuns