Bulgarii votează la alegerile parlamentare. Premierul Borisov ar putea câştiga încă un mandat de 4 ani

EXTERNE

Bulgarii votează duminică la alegerile parlamentare, care vor decide dacă primul ministru Boyko Borisov câștigă un nou mandat de patru ani. Sondajele de opinie sugerează că partidul de centru-dreapta al lui Borisov va fi din nou cel mai votat partid, cu 28-29%, dar nu va ajunge la majoritate și ar putea lupta pentru a construi o coaliție stabilă.

Alegeri parlamentare în Bulgaria

„Am construit o bază stabilă pe care țara se poate dezvolta în continuare. Aducerea Bulgariei înapoi pe calea creșterii (economice) în acest an este obiectivul nostru principal”, a scris Borisov pe pagina sa de Facebook. Peste 6,7 milioane de bulgari sunt eligibili pentru a vota, dar sondajele se așteaptă la o participare scăzută din cauza temerilor alegătorilor cu privire la coronavirus și la lansarea lentă a vaccinului.

Bulgaria a rezistat relativ bine primul val al pandemiei anul trecut, dar la fel ca alte țări din Europa de Est a suferit grav în valul actual. Acum înregistrează aproximativ 4.000 de cazuri noi zilnice și are a doua cea mai mare rată a mortalității legate de COVID în UE după Ungaria, arată ultimele date, citate de Reuters.

Deși spitalele sunt pline, guvernul a relaxat unele restricții înainte de vot, permițând restaurantelor să deservească clienții în aer liber, iar cinematografele și sălile de sport să funcționeze la o capacitate de 30%. Grădinițele se vor redeschide pe 5 aprilie. Totuşi, mii de protestatari pe străzi luni întregi în 2020, pentru a condamna eșecul autorităţilor de a aborda ferm corupția și de a reforma justiţia.

Președintele Rumen Radev i-a îndemnat pe bulgari să se gândească cu atenție înainte de a vota duminică, spunând că țara are nevoie de fețe și idei noi. Urnele s-au deschis la 7 dimineața și se închid la 8 pm.

sinteza.org

Lasă un răspuns