Rezultatele anului vitivinicol 2020 în Moldova au fost examinate la o conferință națională

cms image 000065651 ECONOMIC

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a organizat astăzi Conferința națională cu genericul „Anul Vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”. În cadrul evenimentului au fost prezentate activitățile din domeniu, politicile și conjunctura vitivinicolă, particularitățile recoltei, indicii comerțului și ai exportului, provocările și impedimentele din sector, precum și soluțiile pentru eliminarea acestora, transmite MOLDPRES.

Conform informațiilor prezentate în cadrul conferinței, declanșarea pandemiei, precum și seceta înregistrată în vara anului 2020, au afectat sectorul vitivinicol, fiind înregistrată cea mai mică recoltă de struguri și cel mai scăzut randament din ultimii zece ani. „Prin urmare, recolta de struguri a scăzut cu 39,2%, iar cantitatea vinului produs cu 42,2%. În același timp, datorită politicilor promovate, implicării active a participanților săi și a unei strategii consecvente în acest domeniu, industria își păstrează potențialul competitiv pentru dezvoltarea ulterioară”, indică raportul evenimentului.

În pofida prognozelor pesimiste, conform datelor statistice, în anul 2020, exporturile de producție vitivinicolă au scăzut doar cu 12% în volum şi 7% în valoare. În schimb, exporturile vinurilor îmbuteliate a crescut cu 9% în total, creșterea fiind înregistrată în majoritatea țărilor de export. Totuși, vinurile roșii produse din roada 2020 sunt de calitate superioară, cu un potențial ridicat de maturitate.

Participanții la eveniment au confirmat că, pentru a menține progresul exportatorilor de produse vitivinicole moldovenești, precum și pentru a facilita accesul la noi piețe de desfacere, sunt necesare investiții majore în promovarea sectorului vitivinicol. Conform unui plan strategic, în anul 2021 au fost inițiate activități de consolidare a pozițiilor pe piețele de proximitate, precum și acțiuni de cucerire a piețelor alternative. Totodată, în anul 2022 se planifică extinderea activităților și pe piețele emergente, precum SUA, Canada, China.

“Sectorul vitivinicol reprezintă o ramură prioritară, strategică a economiei naționale, iar importanța acestuia este vădită, reieșind din ponderea sectorului în PIB, valoarea mai multor indicatori macroeconomici și rezultatele pertinente pentru acest segment valoros – devenit o carte de vizită a Moldovei. Reieșind din importanța sectorului în dezvoltarea economico-socială a țării, Guvernul l-a poziționat prioritar pe agendă, concentrându-se pe politici consolidate ce vor contribui la dezvoltarea dinamică, echilibrată şi sustenabilă a tuturor componentelor: pepinieritul viticol, viticultura şi vinificația”, a declarat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

La rândul său, Cristina Frolov, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a specificat că  “anul 2020 a arătat că vectorul de dezvoltare ales de sectorul vitivinicol, și anume diversitatea piețelor de export și produselor vinicole, a asigurat sustenabilitatea sectorului în condiții de secetă și pandemie”. „Provocările anului 2021 ne fac să fim mai eficienți și mai transparenți față de toate părțile interesate. Astfel, activitățile ONVV se vor concentra pe identificarea noilor oportunități de export, dezvoltarea durabilă a sectorului și creșterea notorietății brandului de țară “Wine of Moldova”. Mizăm pe continuarea și extinderea parteneriatelor strategice și vom prelua activ bunele practici globale atât pentru activitatea operațională a ONVV cât și la nivel de industrie vitivinicolă și turism vitivinicol”, a spus Frolov. 

“Suntem mândri de a fi unul dintre partenerii de dezvoltare a sectorului vitivinicol al Moldovei, sprijinind vinificatorii moldoveni în ultimii 15 ani. Alături de Guvernul Suediei, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) se concentrează pe dezvoltarea unei industrii rezistente și competitive, pentru a oferi o alternativă migrației în zonele rurale. USAID va continua să colaboreze cu ministerul de resort și ONVV pentru a sprijini inițiativele de calitate, de marketing și de elaborare a politicilor care deschid calea către un sector vitivinicol competitiv la nivel internațional. Ca parte a Strategiei de Cooperare și Dezvoltare, USAID intenționează să rămână un partener strategic de dezvoltare al Republicii Moldova”, a afirmat Scott Hocklander, şeful Misiunii USAID Moldova.

Republica Moldova este țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume, fiind inclusă în lista primelor zece țări producătoare și exportatoare de vinuri din lume. Cu un export considerabil în peste 60 de state ale lumii, vinului moldovenesc îi revin 2% din volumul mondial de vin exportat, fiind repartizat pe toate grupele de piețe. Conform statisticilor,  fiecare al patrulea om din mediul rural activează în sectorul vitivinicol, în total circa 150 mii de oameni.

sinteza.org

Lasă un răspuns