Teodor Cârnaț: Introducerea stării de urgență AMÂNĂ dizolvarea parlamentului

28841564 POLITIC

R. Moldova între starea de urgență, din motive sanitare și dizolvarea Parlamentului, din motive politice. Guvernul interimar propune instituirea stării de urgență, Curtea Constituțională trebuie să decidă dacă s-au întrunit condițiile pentru dizolvarea legislativului, scrie moldova.europalibera.org.

Guvernul a decis marți, 30 martie, să propună Parlamentului impunerea stării de urgență pe tot teritoriul R. Moldova, în baza unui raport al Comisiei pentru Situaţii Excepţionale privind situația epidemiologică îngrijorătoare legată de pandemia de coronavirus. Ceea ce ar amâna pentru o perioada eventuala dizolvare a Parlamentului, chiar dacă judecătorii Curții Constituționale decid că s-au întrunit condițiile necesare. Curtea Constituțională a fost sesizată deja de președinta Maia Sandu.

Valentina Ursu a stat de vorbă cu Teodor Cârnaț, expert în probleme constituționale:

Europa Liberă: Președinta Maia Sandu este în așteptarea verdictului Curții Constituționale, care ar trebui să spună dacă s-au întrunit circumstanțele necesare pentru a dizolva legislativul și a declanșa alegeri parlamentare anticipate. Această procedură ar putea fi tergiversată? Ce credeți Dvs., se va tergiversa timpul?

Teodor Cârnaț: „Dna Sandu nu trebuie să aștepte, de-acum trebuie să elaboreze acest proiect de decret în baza căruia să fie stabilit că parlamentul de legislatura a X-a se dizolvă.”

Europa Liberă: Între timp, guvernul interimar, condus de Aureliu Ciocoi, a decis să ceară parlamentului instituirea stării de urgență. Cabinetul de miniștri nu a indicat în solicitarea sa și un termen anume, lăsând acest lucru la latitudinea aleșilor poporului. Ministrul justiției a făcut și o remarcă, spunând că Republica Moldova parcurge o criză pandemică, care se suprapune cu o criză politică și acest lucru a lipsit țara de un guvern plenipotențiar timp de 3 luni. Ce urmează?

Teodor Cârnaț: „Vedem că toate planurile referitoare la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate vor fi date peste cap în legătură cu introducerea în Republica Moldova a stării de urgență, fiindcă în conformitate cu art. 85 din Constituția Republicii Moldova, pe perioada stării de urgență nu poate fi dizolvat Parlamentul Republicii Moldova și vedem că acele declarații făcute de către Partidul Socialiștilor că vor face uz de toate mecanismele politice, constituționale, juridice ca să nu admită alegerile parlamentare anticipate sunt puse în funcțiune.

sinteza.org

Lasă un răspuns