Platforma „Pentru Moldova” (ȘOR) au depus un demers la Curtea Constituțională: Nu există temei juridic pentru dizolvarea parlamentului

167665550 205784878010696 1902531220522693475 n POLITIC

Platforma „Pentru Moldova” și Partidul „ȘOR” au depus la Curtea Constituțională un punct de vedere în contextul sesizării președintelui Republicii Moldova privind constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului, în care acordă atenția Înalte Curți că pentru dizolvarea legislativului nu există temeiuri juridice.

Potrivit unui comunicat de presă, prin blocajul impus și „formalismul dialogului purtat cu actorii politici, șeful statului urmărește să-și subordoneze în întregime puterea în stat”.

Semnatarii demersului atrag atenția Curții Constituționale că Parlamentul este funcțional și lucrativ, iar din 11 februarie 2021, în legislativ funcționează o majoritate absolută formalizată care a propus candidați pentru funcția de premier, conform cadrului legal și termenele stabilite.

„În document se menționează că deputații din majoritatea parlamentară au dat dovadă de respect față de instituția prezidențială și au manifestat deschidere pentru identificarea soluțiilor în depășirea crizei guvernamentale și învestirea unui Guvern plenipotențiar. Acest fapt, însă, a fost respins nejustificat de către președintele țării.

Situația de blocaj nu îi poate fi imputat Parlamentului, deoarece forul legislativ a depus efort maxim pentru identificarea soluțiilor viabile în depășirea crizei guvernamentale și de a convinge instituția prezidențială să-și îndeplinească atribuțiile funcționale, se arată în documentul depus la Curtea Constituțională.

Semnatarii demersului constată că șeful statul a mimat dialogul cu fracțiunile parlamentare și s-a limitat la declarații politice, nepunându-și ca scop real găsirea soluțiilor viabile pentru rezolvarea conflictului între instituțiile statului.

În demersul adresat Curții Constituționale, deputații Partidului „ȘOR” și ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova” mai constată că președintele Republicii Moldova a eșuat lamentabil în obligația sa constituțională de a fi un arbitru echidistant și un mediator între puteri în această criză guvernamentală. Șeful statului s-a poziționat într-o tentativă evidentă de subordonare totală a puterilor în stat, se mai arată în punctul de vedere al deputaților Partidului „ȘOR” și Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, depus la Curtea Constituțională”, se spune în comunicat.

sinteza.org

Lasă un răspuns