Fost parlamentar român și-ar fi dobândit cetățenia Republicii Moldova, prin fals în declarații

TOATE

Ex-deputatul român Cristian Rizea este învinuit de procurori pentru că ar fi dobândit cetățenia Republicii Moldova în 2017 cu abateri. Mai exact, acesta ar fi făcut fals în declarații, anunță reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Procurorii au trimis spre examinare în judecată dosarul.

Potrivit procurorilor, în cadrul procedurii de obținere a cetățeniei, în formularul completat, Cristian Rizea, a indicat date care nu corespund adevărului.

„Ex-deputatul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicția de acordare a cetățeniei Republicii Moldova. Totuși, la acel moment, învinuitul cunoștea cu certitudine faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei.”, se menționează în comunicat.

Prin urmare, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestuia pentru „declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe.”

Reprezentanții PCCOCS menționează că ex-deputatul nu-și recunoaște vina pentru cele imputate.

Potrivit legii, infracțiunea de care este învinuit se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 47.500 lei sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

sinteza.org

Lasă un răspuns