Exportul de grâne va fi INTERZIS până la data de 12 aprilie 2021

ECONOMIC

La recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, Cabinetul de miniștri a decis astăzi să interzică până la 12 aprilie curent exportul grâului din rezervele de stat. Hotărârea aprobată după mai multe discuții cu ușile închise, va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Subiectul cu privire la aprobarea hotărârii de Guvern privind interzicerea exportului de grâu a provocat discuții aprinse între membrii cabinetului și s-a decis convocarea unei ședințe cu prezența fizică a miniștrilor, în clădirea Executivului. După mai multe discuții, aceștia au decis interzicerea exportului de grâu pentru două săptămâni.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a anunțat în ședința Guvernului că, pentru moment, sunt însămânțate peste 318 mii de hectare de grâu, care sunt într-o stare foarte bună și peste 45 de mii de hectare de orz.

“În anul 2020 au fost recoltate peste 600 de mii de tone de grâu, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din ceea ce s-a produs în 2019, dar această cantitate satisface pe deplin asigurarea securității alimentare a țării. Din totalul de 600 de mii de tone, în perioada 1 iulie 2020 până la 30 martie 2021 au fost exportate circa 107 mii de tone de grâu. Pentru asigurarea securității alimentare a țării avem nevoie de circa 300-350 de mii de tone. Nu există riscul de a înregistra lipsă de grâu alimentar”, a spus Perju.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a menționat că subiectul grânelor este extrem de sensibil, dar interdicția va fi stabilită pentru o perioadă scurtă de timp.

Astăzi, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a recomandat Guvernului să introducă o interdicție temporară la exportul grânelor. Președintele a menționat că, în ultima perioadă, au fost exportate grâne din stocul ce trebuia reînnoit și pe marginea cazului urmează să fie demarată o anchetă.

sinteza.org

Lasă un răspuns