Stanislav Pavlovschi: Curtea Constituțională va găsi greu o ieșire din acest impas politic

d2df01d0 eaab 4d55 a58c c1cf8a21ce3f POLITIC

Curtea Constituțională a fost pusă în fața situației de a rezolva o criză mai mult politică, decât constituțională sau juridică, consideră avocatul Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO.

„Niciodată în istoria modernă a Moldovei nu am avut o asemenea situație. Este foarte greu de spus, în situația respectivă, ce va schimba această sesizare depusă de PSRM privind prima desemnare a Nataliei Gavrilița. Cred că problema aici este de altă natură. De la bun început, doamna președinte sau consilierii eu au evaluat incorect situația de drept care s-a format. Din start au ales o cale vădit eronată. După prima hotărâre a Curții ei au încercat să forțeze nota și mai departe.

Acum CC se află într-o situație foarte delicată. Trebuie să rezolve, nu atât situația constituțională sau juridică, cât situația politică, impasul acesta politic care s-a creat din cauza lipsei de profesionalism și ignorarea vădită a Constituției. Ținem minte cu toții că doamna Gavrilița a început cu atacuri împotriva Parlamentului, cu dorința de a nu fi votată. Asta este o profanare a Constituției”, a declarat Pavlovschi în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Pe de altă parte, putem spune că situația este practic consumată. Prima încercare a fost urmată de a doua încercare. Odată ce a doua încercare a avut loc, reiese că prima s-a consumat. Curții Constituționale o să-i fie foarte greu să găsească o ieșire constituțională din această situație vădit neconstituțională. Pledez pentru alegerile anticipate, dar în limitele Constituției”, a adăugat fostul judecător la CEDO.

sinteza.org

Lasă un răspuns