Andrei Năstase: Stăm cu mâna întinsă la ruși după niște doze de vaccin și pierdem zeci de milioane de euro

POLITIC

După ce Ambasada României din Republica Moldova a anunțat că țara noastră pierde 60 de milioane de euro, din cauza că Guvernul de la Ghișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului cu România, Andrei Năstase, liderul PPDA s-a arătat profund dezamăgit de acțiunile autorităților Republicii Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase a declarat că în această situație, de vină ar fi Guvernul de la Chișinău. Ba mai mult, Năstase afirmă că țara noastră riscă să piardă și alte donații din partea FMI și UE.

Astăzi R. Moldova pierde cele 60 de milioane de euro, grant din partea României, bani nerambursabili. Și asta se întâmplă pe timp de criză generalizată fără precedent. După ratarea iresponsabilă a celor 60 de milioane din acordul cu România, riscum eminent este să ratăm și alte 500 de milioane dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI), cele 100 de milioane de la Uniunea Europeană. Dincolo de sistarea finanțării este vorba și despre faptul că România nu are cu cine discuta aici la Chișinău. Nu avem un Guvern plenipotențial”, a declarat Năstase.

Acesta se întreabă cine de facto se face vinovat de această pierdere, Igor Dodon, care a avut un Guvern plenipotențiar, sau președinta Maia Sandu, care are un Guvern interimar.

„În lumea civilizată nu se întâmplă așa ceva, mai ales când este virba despre finanțări nerambursabile. Nimeni nu dă cu piciorul în donații, cu atât mai puțin în cele venite de la frați. Trebuie să fie clar pentru fiecare cetățean că acest semnal este unul foarte prost la nivel european.Nu poți să dai foc la țară de dragul unui partid politic. S-a strigat vreme de cinci luni de zile anticipate fără a se oferi soluția constituțională. Și eu și Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) pledăm pentru anticipate, dar anticipate în mod rațional, pragmatic, constituțional.  Cine trebuie să răspundă pentru acest eșec halucinant al politicii moldovenești? Dodon, care a controlat un Guvern plenipotențiar până la demisia din decembrie, va spune că Președintele. Actualul președinte va spune că Dodon”, se întreabă Năstase.

Potrivit liderului PPDA, cele 60 de milioane de euro ar fi putut acoperi integral costul pentru vaccin împotriva Covid-19, atât de necesar pentru Republia Moldova.

„Din punctul meu de vedere, mai mare rușine ca aceasta nici că se putea resimți vreodată. Primim vaccin din România și nu suntem în stare să demonstrăm că suntem oameni serioși. Stăm cu mâna întinsă la ruși după niște doze de vaccin și pierdem zeci de milioane de euro, finanțare nerambursabilă din partea României, care ar acoperi aproape integral necesarul financiar pentru vaccin. Cer iertare poporului român pentru această rușine”, a punctat Năstase.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în Republica Moldova, autoritățile române au solicitat ca acordul să fie prelungit, însă din cauza răspunsului târziu oferit de autoritățile de la Chișinău, acordul nu va fi prelungit.

sinteza.org

Lasă un răspuns