FOTO// O fotografă din Polonia a surprins mamele cu copii din închisorile din Moldova

good memories 18 jadwiga bronte 1594232617 LIFESTYLE

În urmă cu peste un an, fotografa Jadwiga Bronte și-a făcut bagajul și s-a îndreptat către închisorile din Moldova. În timpul șederii sale, Jadwiga a surprins aspecte ale maternității care par să zdobească zidurile închisorii.

,,Sunt momente în care nu fac deloc fotografii, doar vorbesc cu ei și mă joc cu copiii. Pentru unele mame, din păcate, sunt singura persoană care le-a vizitat vreodată”, afirma fotografa.

Ultimul proiect al fotografei, întitulat ,,The Good Memories”, urmărește să înfățișeze femeile încarcerate din Moldova ca mame mai întâi, nu ca deținute. Obiectivul ei se concentrează asupra deținutelor, ca pe femei care își iubesc și îngrijesc copiii într-un mediu neconvențional. Scopul ei final este de a le ajuta pe aceste femei să păstreze amintiri bune despre maternitatea din închisoare. Cu aceste fotografii, femeile realizează albume pentru copii, care nu numai că încearcă să consolideze legătura dintre mamă și copil, ci și speră să înăbușe durerea și teama vieții din închisoare, scrie Elle.com.

,,În Moldova, există unități speciale în închisori, special concepute pentru mame și copiii lor. La trei ani, copiii trebuie să părăsească unitatea – unii cu mamele lor, alții să locuiască cu rudele. „Dacă tatăl copilului este prezent în viața lor și este apt din punct de vedere fizic și mental să aibă grijă de copil, atunci el va păstra custodia”, spune Jadwiga Bronte.

FOTO// O fotografă din Polonia a surprins mamele cu copii din închisorile din Moldova

„Din păcate, acest scenariu este foarte neobișnuit și de cele mai multe ori, bunicul îi duce acasă sau sunt transferați la un orfelinat”.

,,Părerea mea este că este posibil, prin intermediul fotografiei terapeutice, să fie dezvoltată identitatea deținutului, ca mamă responsabilă și grijulie, și nu ca criminală, pentru a reduce riscul recidivării”, susține Jadwiga.

Proiectul fotografic sporește atât frumusețea, cât și provocările maternității în cele mai neașteptate circumstanțe. Fotografiile le dau o voce mamelor și le ajută să-și creeze vise pentru ei și pentru copiii lor.

Ana: ,,Sunt mamă a 4 copii și nu renunț niciodată. Fiica mea cea mai mică, Sofia, este alături de mine, dar ceilalți 2 băieți și o fată, rareori ajung să-i văd. Am fost crescută de amândoi părinții și eu avem 2 frați, dar, din păcate, ambii părinți au murit și nu vorbesc cu frații mei. Din rudele mele există o singură mătușă care mă ajută și mă sprijină. Cea mai bună amintire a mea este că am fost împreună cu părinții mei, în sufletul meu până la sfârșit. Nu îl pot compara cu nimic altceva”.

FOTO// O fotografă din Polonia a surprins mamele cu copii din închisorile din Moldova

Alina: ,,Eram copil unic și părinții mei mi-au dat tot ce puteau, deși nu eram bogați. Mi-au dat o educație bună, dar am absolvit doar 9 clase înainte să plec la muncă la o fabrică de pantofi unde mi-am întâlnit prima dragoste. Au fost frumoase plimbări romantice sub un cer plin de stele, fluturi în stomac. Dar timpul a trecut și viața mi s-a schimbat și am ajuns pe un drum care m-a condamnat la mulți ani de închisoare. Sunt o persoană loială indiferent de situațiile în care mă aflu. Am întâlnit un bărbat care a devenit soțul meu, am rămas însărcinată și am dat viață unui băiețel care mă completează și mă face fericită. În acest moment, tatăl fiului meu are o altă familie, o altă viață. Dar sunt mândră de băiețelul meu care are un an și jumătate. Există altcineva care mă iubește foarte mult și copilul meu este totul pentru el. El îl iubește ca al lui. Dorința mea este să ies din aceste ziduri cu copilul meu cât mai curând posibil și să încep viața mea de la zero”.

FOTO// O fotografă din Polonia a surprins mamele cu copii din închisorile din Moldova
good memories 01 jadwiga bronte 1594232616good memories 06 jadwiga bronte 1594232615
sinteza.org

Lasă un răspuns