Joe Biden despre Republica Moldova: Poate aveți o țară mică, dar faceți lucruri mari

21001772 big1615282155 ACTUAL

La 11 martie 2011, Joe Biden, vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii, s-a aflat într-o vizită la Chișinău. Acest demers american nu era întâmplător. Odată cu preluarea puterii de către Alianța pentru Integrare Europeană, Republica Moldova a transmis semnale clare că dorește reforme și apropiere de Uniunea Europeană. Adică Chișinăul articula puternic ideea că a ales modelul occidental de dezvoltare.

După întâlnirile de protocol cu liderii Alianței și conducerea statului, Joe Biden a ținut un discurs magistral în scuarul Teatrului de Operă și Balet în fața miilor de cetățeni.

Vicepreședintele SUA din start a demonstrat o cunoaștere profundă a contextului regional în care evoluează țara noastră, dar a și punctat problemele nevralgice cu care ne confruntăm. Era clar că timp de decenii adevăratele transformări erau doar mimate și încercarea făcută de noua guvernare de a accelera procesele, aduc dificultăți serioase. „Reformele sunt dureroase, dar odată cu ele va crește economia și vor veni investițiile”, a punctat Joe Biden.

Vicepreședintele american i-a asigurat pe moldoveni de sprijinul Statelor Unite ale Americii pe calea reformelor democratice și integrării europene.

Înaltul demnitar al Casei Albe le-a spus moldovenilor că trebuie să fie mândri de ceea ce au realizat până acum.

„Experiența dumneavoastră a demonstrat că tranziția politică poate fi pașnică, alegerile pot fi libere, iar angajamentul total pentru reforme poate transforma valorile democratice în realitate. Știți din propria experiență că democrația nu se obține ușor, am urmărit cum ați ajuns aici și suntem hotărâți să vă ajutăm să vă consolidați realizările,” a spus vicepreședintele american.

În discursul său, Biden a trecut în revistă transformările din toate țările care luptă în acest moment pentru libertate. Nu doar din Europa Centrală și de Est, ci și cele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

„Sunt aici pentru a vă felicita pentru mesajul puternic pe care îl transmiteți oamenilor din aceste țari”, a spus emisarul Casei Albe. „Poate aveți o țară mică, dar faceți lucruri mari”, a confirmat vicepreședintele american.

Biden i-a încurajat pe moldoveni să-și continue calea reformelor democratice și integrării europene, asigurându-i că Statele Unite le vor fi alături pe acest drum.

„Guvernul vostru mai are multe de făcut. Trebuie să luptați cu corupția și să reformați justiția”, a spus Biden. „Dar cred în voi și în liderii voștri”, a declarat Biden în aplauzele entuziasmante ale asistenței.

Înaltul reprezentant al Casei Albe a declarat că înțelege îngrijorările cetățenilor noștri legate de creșterea prețurilor și a șomajului. Dar, prin procese similare la timpul lor au trecut cu succes mai multe state din Europa Centrală și de Est și rezultatele sunt optimiste.

„Reformele sunt dureroase, dar odată cu ele va crește economia și vor veni investițiile. Dacă veți continua tot așa, vă promit că vă vom fi alături”, le-a spus oamenilor Joseph Biden. După care a anunțat că, în următorii trei ani, Republica Moldova se va bucura de o asistență financiară de 262 de milioane de dolari din partea Statelor Unite.

Joe Biden nu s-a ferit să abordeze și spinoasa problemă a raioanelor de est ale Moldovei. Statele Unite vor fi alături de Moldova în dezlegarea acestui conflict înghețat și va ajuta Republica Moldova să găsească soluții. Washingtonul va face totul pentru ca Republica Moldova să-și mențină suveranitatea și integritatea teritorială, iar negocierile pentru reglementarea transnistreană trebuie să reînceapă cât de curând.

„Viitorul Transnistriei se află în interiorul Republicii Moldova și al comunității europene”, a declarat Joe Biden.

Vicepreședintele SUA a demonstrat că cunoaște foarte bine descendenții moldoveni care și-au făcut o carieră excelentă pe pământ american și a dat două exemple: al primarului de Chicago și cel al celebrei actrițe de la Hollywood, Natalie Portman.

La încheiere, Joe Biden a rostit celebra – „I’ll be back”, adică „mă voi întoarce”. Înainte de plecare, a făcut un tur prin mulțime, strângându-le mâna mai multor oamenii din primele rânduri.

De atunci, Republica Moldova a parcurs o cale destul de anevoioasă, cu urcușuri și coborâri, cu succese și ratări. Dar, moldovenii rămân optimiști și așteaptă că promisiunea de a se întoarce în Moldova, făcută de Joe Biden pe 11 martie 2011 la Chișinău, va fi realizată. Joe Biden se va întoarce la Chișinău, însă de această dată în calitate de cel mai puternic om din lume, președinte al Statelor Unite ale Americii.

sinteza.org

Lasă un răspuns