Cum comentează Maia Sandu subiectul banilor confiscați de la Luca Filat. Unde urmează să ajungă?

POLITIC

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, șeful statului a relatat despre situația cu banii confiscați de autoritățile din Marea Britanie de la Luca Filat, fiul fostului Prim-Ministru al Republicii Moldova și fostului șef de partid al Maiei Sandu, Vlad Filat.

Fiind întrebată de moderatoarea emisiunii, Mariana Rață, dacă Maia Sandu, știe cumva despre când urmează să ajungă la Chișinău, banii confiscați de la Luca Filat, șeful statului a declarat că la momentul de față, se așteaptă o reacție din partea autorităților din Marea Britanie.

„Am discutat cu ambasadorul Marii Britanii, am făcut și niște propuneri unde eventual ar putea să meargă acești bani, așteptăm să vedem reacția lor”, a menționat Președintele.

În același timp, Maia Sandu a subliniat că autoritățile din Marea Britanie, vor transfera banii cu o anumită condiție și anume că vor să aibă siguranța că acești bani vor merge pentru niște scopuri bune, pentru cetățeni.

„Am pregătit niște propuneri din punctul nostru de vedere, care să vedem dacă sunt acceptabile pentru Marea Britanie…Noi am făcut niște propuneri care țin de proiecte sociale, deci ca să meargă pentru oamenii care au cele mai mari necesități”, a mai declarat Sandu.

Șeful statului a mai punctat că banii confiscați de la Filat, nu o să ajungă în conturile CNA sau în altă parte, așa cum se vorbea anterior în presă:

„Nu are CNA nimic cu recuperarea acestor bani, nu are nici o treabă. Poate să meargă în trezoreria de stat, dar nu neapărat să meargă acolo în bugetul total, după care Ministerul de Interne își cumpără calculatoare, ori nu știu ce își cumpără. Nu pentru așa ceva”.

Sinteza.ORG amintește că în luna februarie, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că autoritățile britanice vor să trimită în Moldova, circa 500.000 de lire sterline (peste 12 milioane de lei moldovenești) confiscate lui Luca Filat, fiul fostului premier întemnițat pentru corupție, Vlad Filat.

Conturile tânărului moldovean fuseseră înghețate de britanici în 2018, și confiscate un an mai târziu, în baza unui legi britanice relativ noi, care permite sechestrarea averilor străinilor rezidenți în Marea Britanie când există motive să se creadă că ele au fost dobândite pe căi ilegale.

Anunțul britanicilor că vor să „repatrieze” banii luați de la tânărul Filat, în februarie 2021, a stârnit anumite emoții la Chișinău, unde tocmai căpăta amploare criza politică provocată de tentativa Maiei Sandu de a-și consolida puterea, în vederea combaterii corupției, prin alegeri anticipate.

sinteza.org

Lasă un răspuns