FOTO// Psihologul unui centru de reabilitare A MUȘCAT un copil. Care a fost motivul

ACTUAL

Un copil de cinci ani, diagnosticat cu reținere în dezvoltare mintală, a fost mușcat intenționat de psiholog pentru a-i demonstra micuțului că nu este bine să facă acest lucru.

S-a întîmplat la un centru de reabilitare din Chișinău frecventat de Lucian, transmite jurnal.md.

„La data de 12.03.2021 am luat copilul de la centru, educatoarea mi-a zis că, dacă observ ceva semne pe corp să fiu la curent, căci a fost la terapie cu psihologul. Cînd am depistat semnele de mușcătură de om matur pe corp am luat legătura imediat cu doamna. Psihologul mi-a zis că a făcut terapie în așa mod cu el. Am dat întrebarea dacă există așa terapie să mușcați copilul de ambele mîini? Și dna Elena mia zis:” da, există așa terapie”. Pozele sînt făcute în a 5-a zi după mușcături, dar vă dați seama ce a fost în prima zi de și ce durere a tras copilul meu?”, a menționat Silvia Gămurari, bunica copilului.

În același timp, administrația centrului vine cu cîteva precizări. Din spusele directoarei Elena Saviuc, băiatul este foarte violent, mușcă alți copii din grupă și bruschează specialiștii de acolo.

„Cînd îi spuneai NU, el începea să lovească în podea și are piciorușele pline de vînătăi. Mușca copiii, iar psihologul ca să-l sesizeze a apelat la această metodă. El putea să lovească specialistul, asta poate confirma logopedul, kinetoterapeutul și alții. Copilul prezenta niște momente de agresivitate și prezintă pînă în ziua de astăzi.

Din cauza bolii copilul nu înțelege durerea, iar din motiv că acesta a fost îmbrăcat în scurtă în acea zi, doamna psiholog spune că, singura ei greșeală a fost că nu l-a dezbrăcat să îl muște ușor pe mînuță. Am încercat să îi explicăm că, doare și este urît să faci chestia asta. Acest gen de terapii întotdeauna se fac cu martori. Nu am avut scopul de a supăra băiatul, pentru un copil normatipic este suficient un alt copil care plînge. Și apare empatia din natură”, susține Elena Saviuc.

Totodată, directoarea centrului spune că, deși bunica a fost anunțată de comportamentul copilului și i s-a solicitat prezența pentru a discuta cu specialiștii cum se va proceda mai departe, aceasta a găsit scuze pentru a nu interveni.

„Vineri seara a fost anunțată bunica cînd l-a luat, i s-a explicat că a fost făcută o terapie și am rugat-o să rămînă pentru a discuta. A zis că este ocupată și nu poate. Marți după grădiniță, copilul s-a dat la expertiză deoarece vînătăile erau deja negre. Bunica nu a venit la întrevedere după terapie. Cu toate că, de nenumărate ori am chemat-o. Pînă acum nu am avut cazuri similare și nici dna Silvia nu a avut alte pretenții”, ne-a spus directoarea centrului

FOTO// Psihologul unui centru de reabilitare A MUȘCAT un copil. Care a fost motivul

„Noi avem acordul de utiliza acest tip de terapie” „Este un program de autor, intervenim așa și avem succes. Am făcut astfel de terapii foarte rar dar, dacă copilul mușca pe alții, iar tu ușor înapoi îl mușcai nu pînă la sînge, el înțelegea astfel și nu mai făcea asemenea lucruri. Noi am intervenit și prin jocuri, am încercat ca să-și ceară scuze de la copiii pe care anterior îi mușcase dar fără rezultat.

Cînd a venit la vîrsta de 3 ani la noi el nu știa cum să se comporte cu copiii, a fost mai întîi în grupa separată, abia acum e în grupa integrată unde sînt și copii sănătoși. Acum a început să participe la diferite jocuri, la scris, aici a învățat a colora, momente de socializare etc. În cazul lui Lucian, în acești 2 ani au fost făcute mai multe terapii comportamentale, iar pînă acum a avut succes la multe. Terapia prin mușcătură e prima dată cînd o aplicăm în cazul lui, dar am explicat de ce s-a intervenit”, mai explică directoarea centrului.

Am discutat și cu cîțiva părinți ai căror copii frecventează acest centru. Din spusele lor, aici activează specialiști cu experiență, iar ei nu văd o problemă în terapia utilizată de către psiholog.

„În cazul copilului meu a fost folosită o terapie comportamentală. El sărea la bătaie la educatoare, iar aceasta l-a strîns în brațe. După aceasta a avut două zgîrîieturi, însă după aceasta el a încetat să fie agresiv. Frecventăm acest centru de mai bine de un jumătate, acum are 4 ani. Specialiștii de la centru, înainte de a face o terapie, ne sună și ne previn, ce propuneri au de a face, dacă dăm noi acordul pentru a rezolva problema. Ce ține de această terapie pe care a folosit-o psihologul în cazul băiatului Lucian dacă aș ști că, dă roade și ne-ar ajuta copilul, dădeam acordul. Oamenii se dau cu părerea dar ei nu știu că acești copii cu dereglări mentale nu aud, ei simt. El prin atingeri înțelege. E unicul centru care se implică cu trup și suflet ca să fie rezultate”, ne-a declarat Tatiana.

„Sunt de acord cu această terapie, deoarece alți copii de la centru au succese”, susține altă mămică

„Noi frecventăm acest centru de 2 ani jumătate, cum ni s-a pus diagnoza băiatului în Romînia, autism. Și al meu mușca, dar destul de repede s-a rezolvat situația, în 2-3 luni de terapie. Era un copil non-verbal cînd am ajuns la acest centru. Acum vorbește mai bine, tot succesul pe care l-am obținut e datorită pedagogilor de acolo. Avem un grup cu părinții unde ne mai scriem și toți sînt mulțumiți de atitudinea colectivului de la acest centru. Și, da eu aș fi fost de acord cu această terapie dacă era să se aplice în cazul copilului meu dacă știam că, va avea succese”, susține Natalia.

Psiholog: „E strigător la cer; Așa terapie prin mușcare nu există”

De cealaltă parte, psihologul și doctorul în științe pedagogice, Svetlana Gorea, ne-a declarat că ceea ce i-a făcut specialistul copilului este strigător la cer.

„Cazul dat este unul ieșit din toate limitele raționalului. Așa terapie prin mușcare nu există. Dificultatea este că, nu există o lege a psihologului, ca să poți interveni și pe plan profesional nu numai juridic. Sunt diferite terapii, metode diverse care ajută la gestionarea comportamentului copilului. Și aici ar trebui urmați cîțiva pași: identificarea cauzelor manifestărilor agresive la copil, excluderea factorului medical, prin metoda observației se urmărește comportamentul copilului în mediul social, se discută cu părinții si se stabilește un program de intervenții. Dacă sînt suspiciuni se propune pasul doi: se elaborează un program de consiliere și dezvoltare sau remediere. Aici sînt utilizate instrumente profesionale în funcție de starea copilului. Este interzisă orice fel de violență și abuz”, a menționat Svetlana Gorea.

La examinarea medico-legală, s-a constat echimoze la nivelul brațelor care nu condiționează dereglarea sănătății, posibil în perioada de timp indicată

FOTO// Psihologul unui centru de reabilitare A MUȘCAT un copil. Care a fost motivul

sinteza.org

Lasă un răspuns