Echipamente medicale de 685.400 euro, donate de UE și OMS instituțiilor medicale

media 161537721312797700 ACTUAL

Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății continuă să contribuie la consolidarea sistemului național de sănătate, prin dotarea spitalelor și celorlalte instituții medico-sanitare cu echipamente de necesitate stringentă în tratarea pacienților cu COVID-19. Astfel, 300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și 5 aparate de ventilare pulmonară pentru pacienții cu COVID-19 în stare gravă, care necesită respirație asistată,au fost livrate suplimentar în Republica Moldova, cu suportul financiar al UE, în parteneriat cu OMS.

Echipamentul medical, în valoare de 685.400 de euro, va ajuta la monitorizarea pacienților și tratarea cazurilor medii și grave de COVID-19. Ajutorul face parte din inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic și care are scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la o situație de urgență în sănătate publică. Echipamentele vor fi distribuite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, conform necesităților instituțiilor medicale.

Cele 5 ventilatoare pentru respirație asistată sunt de ultimă generație, de cea mai înaltă performanță, care vor fi instalate în secțiile de terapie intensivă din cadrul instituțiilor strategice – Spitalul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican, Spitalul „Sfânta Treime” și Spitalul Clinic Bălți. Concentratoarele de oxigen sunt folosite în terapia cu oxigen, foarte necesară la pacienții cu COVID-19 spitalizați și care are o rată de succes înaltă la aplicare. Astfel, cele 300 de concentratoare de oxigen vor putea fi folosite pe o perioadă mai lungă, acestea fiind livrate cu 300 de seturi de consumabile, ce vor acoperi o perioadă de 6-7 luni de utilizare.

Tot astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției a mai recepționat o donație de 600 de pulsoximetre din partea Guvernului federal al Germaniei, care urmează să ajungă în instituțiile de asistență medicală primară.

„Situația pandemică la nivel național a devenit una alarmantă. Numărul persoanelor care necesită internare este în continuă creștere, iar capacitățile sistemului spitalicesc necesită a fi consolidate. Grație ajutorului Uniunii Europene și OMS, sistemul național de sănătate este capabil să poată acorda asistență medicală de calitate pacienților. Apreciem înalt solidaritatea și sprijinul permanent al donatorilor și partenerilor de dezvoltare ale Republicii Moldova”, a spus Tatiana Zatîc, secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Uniunea Europeană și Statele sale membre sunt alături de cetățenii Republicii Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19.  Livrarea de echipamente de astăzi este foarte necesară în condițiile în care numărul de infectări este în creștere și pacienții au nevoie urgentă de acest suport, care poate să le salveze viața. Echipamentul oferit este suplinit și de o donație din partea Germaniei. Acționând împreună ca „Echipa Europa” și în parteneriat cu OMS, vom continua să oferim asistența necesară pentru sistemul medical din Republica Moldova, în contextul inițiativei Uniunii Europene „Solidari pentru sănătate”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

sinteza.org

Lasă un răspuns