Vladimir Putin spune că vrea normalizarea relațiilor cu SUA dacă „partea americană este pregătită pentru aceasta”

putin ap 18354412373547 2500 1200x800 1 EXTERN

Vladimir Putin spune că este dispus să normalizeze relațiile Rusiei cu Statele Unite dacă „partea americană este pregătită pentru aceasta”, conform purtătorului de cuvând al Kremlinului, citat de Agerpres. În același timp, acesta afirmă că anexarea peninsulei Crimea a fost o „reunificare în strictă conformitate cu dreptul internațional”, ca răspuns la declarația lui Joe Biden de zilele trecute, potrivit căreia, „SUA nu vor recunoaște niciodată anexarea Crimeii”.

„Preşedintele Putin şi-a declarat în mai multe rânduri disponibilitatea de a restabili şi de a dezvolta în mod dinamic relaţiile noastre în măsura în care şi partea americană este pregătită pentru aceasta”, a spus Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare legată de o posibilă întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden. „În acest moment, nivelul de pregătire este diferit”, a adăugat Peskov.

Peskov a subliniat că Vladimir Putin „a fost şi este deschis dialogului cu toate ţările lumii, inclusiv cu Statele Unite, şi este dispus să rezolve prin dialog chiar şi cele mai grave dezacorduri”.

Declarația vine în contextul în care ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a vorbit despre necesitatea ca președintele american și cel rus să se întâlnească și să se pună de acord cu privire la reducerea arsenalului nuclear și securitatea internațională – „Consider că este obligatoriu ca cei doi președinți să se întâlnească”, a spus Gorbaciov.

Referitor la declaraţia preşedintelui american Joe Biden din 26 februarie potrivit căruia SUA nu vor recunoaşte niciodată anexarea Crimeii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat: „Este într-adevăr imposibil de recunoscut anexarea Crimeii, nimeni nu vorbeşte despre anexarea Crimeii, pentru că nu a existat aşa ceva. A avut loc o reunificare a Crimeii cu Rusia în stricta conformitate cu normele dreptului internaţional”. 

Joe Biden afirmase în declaraţia sa publicată pe site-ul Casei Albe vineri că „Statele Unite nu recunosc şi nu vor recunoaşte aşa-numita anexare a peninsulei ucrainene de către Rusia şi vor lucra împreună cu Ucraina pentru a se opune acţiunilor agresive ale Rusiei. Vom continua să lucrăm pentru a trage Rusia la răspundere pentru abuzurile şi agresiunile sale în Ucraina”, aminteşte agenţia de presă rusă.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt la un nivel foarte scăzut în prezent, raporturile bilaterale deteriorându-se în 2014 ca urmare a rolului Moscovei în criza politică din Ucraina. Ulterior, serviciile secrete americane au acuzat Rusia de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016, iar suspiciuni privind atacuri cibernetice ale hackerilor ruşi, având legătură cu serviciile secrete de la Moscova, împotriva instituţiilor din SUA sunt exprimate frecvent.

sinteza.org

Lasă un răspuns