Studiu: Persoanele obeze dezvoltă doar jumătate din anticorpi după vaccinare

SCI-TECH

Vaccinul Pfizer pare a fi mai puțin eficient pentru persoanele care suferă de obezitate, motiv pentru care acestea ar avea nevoie și de o a treia doză, sugerează un studiu realizat de cercetătorii italieni.

Cercetătorii italieni au descoperit că lucrătorii din domeniul sănătății cu obezitate care au fost vaccinați cu Pfizer au produs doar aproximativ jumătate din cantitatea de anticorpi ca răspuns la a doua doză de ser, comparativ cu persoanele sănătoase, scrie The Guardian, transmite Protv.ro.

Deși este prea devreme să știm ce înseamnă acest lucru pentru eficacitatea vaccinului, ar putea implica faptul că persoanele cu obezitate au nevoie de o doză de rapel suplimentară pentru a se asigura că sunt protejate adecvat împotriva coronavirusului.

Cercetările anterioare au sugerat că obezitatea – care este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) peste 30 – crește riscul de a muri de COVID-19 cu aproape 50%, precum și riscul de a ajunge la spital cu 113% .

Acestea sunt cauzate de faptul că persoanele cu obezitate au adesea alte afecțiuni medicale de bază, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul de tip 2, care cresc riscul de coronavirus, iar excesul de grăsime corporală poate provoca, de asemenea, modificări metabolice, cum ar fi rezistența la insulină și inflamații, care îngreunează lupta organismului împotriva infecțiilor.

Această stare constantă de inflamație de grad scăzut poate, de asemenea, să slăbească anumite răspunsuri imune, inclusiv cele lansate de celulele B și T care declanșează un răspuns protector după vaccinarea anti-COVID.

Cercetări separate au arătat că vaccinul antigripal este doar la jumătate eficient la persoanele cu obezitate în comparație cu cei care au o greutate sănătoasă.

Noul studiu, care nu a fost încă evaluat de alți cercetători, oferă primele dovezi directe care sugerează că o problemă similară ar putea apărea cu vaccinurile COVID-19.

Aldo Venuti, de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma, și colegii săi au evaluat răspunsul anticorpilor după două doze de vaccin Pfizer / BioNTech la 248 de lucrători din domeniul sănătății.

La șapte zile de la primirea celei de-a doua doze, 99,5% dintre aceștia au dezvoltat un răspuns la anticorpi, iar acest răspuns a fost mai mare decât cel înregistrat la persoanele care și-au revenit de la COVID-19.

Cu toate acestea, răspunsul a fost mai slab la persoanele care erau supraponderale și obeze.

Ar putea fi nevoie de a treia doză de vaccin pentru persoanele obeze

Deoarece obezitatea este un factor de risc major pentru morbiditate și mortalitate pentru pacienții cu COVID-19, este obligatoriu să planificați un program eficient de vaccinare în acest subgrup, au precizat oamenii de știință italieni.

Deși sunt necesare studii suplimentare, aceste date pot avea implicații importante asupra dezvoltării strategiilor de vaccinare pentru COVID-19, în special la persoanele obeze.

”Dacă datele noastre ar fi confirmate prin studii mai ample, oferirea persoanelor obeze a unei doze suplimentare de vaccin sau o doză mai mare ar putea fi opțiuni care să fie evaluate la această populație”, arată studiul.

Într-un studiu separat al lucrătorilor din domeniul sănătății brazilieni se arată că reinfectarea cu Sars-CoV-2 a fost, de asemenea, mai frecventă în rândul persoanelor cu un IMC ridicat (obeze – n.red.), care au avut tendința de a dezvolta răspunsuri mai mici de anticorpi la infecția inițială.

sinteza.org

Lasă un răspuns