Maia Sandu AVERTIZATĂ de transfugul Sergiu Sârbu: Candidatul nostru îl poate vota Zinaida Greceanîi

POLITIC

Candidatul majorității parlamentare PSRM – ȘOR la funcția de prim-ministru, Mariana Durleșteanu, ar putea fi nominalizată de speakerul Zinaida Greceanîi, conform unei hotărâri a Curții Constituționale din 2017, sugerează deputatul Platformei ”Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu.

Astfel, acesta i-a răspuns deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, care astăzi a făcut trimitere la mai multe decizii ale Curții Constituționale privind declanșarea alegerilor anticipate, chiar dacă cea de a doua tentativă de a învesti Guvernul Republicii Moldova nu va fi consumată.

”Pentru colegul meu Sergiu Litvinenco. Fără multe comentarii, doar cu remarca că această hotărâre nu a fost anulată și nici nu a fost revizuită.”

HCC nr. 28/2017

Curtea Constituțională

HOTĂRĂȘTE:

  1. În sensul articolului 91 din Constituție, refuzul președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția (atribuțiile) în cauză și justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de președintele Parlamentului sau de Prim-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligații constituționale președintelui.
  2. Instituirea interimatului funcției, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligație constituțională, și circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituțională, în conformitate cu competența atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit.f) din Constituție.

”Apropo, hotărârea din 2020 nu a revizuit hotărârea din 2017. Iată stăm acum cu toții și ne gândim pe care să o aplicăm”, a scris Sîrbu pe Facebook.

Menționăm că, în baza hotărârii la care face trimitere Sergiu Sîrbu, ex-președintele Igor Dodon a fost suspendat de cinci ori din funcție. Interimatul a fost îndeplinit de fostul spicher Andrian Candu și ex-premierul Pavel Filip. Ultimul a emis în iunie 2019 decretul de dizolvare a Parlamentului.

sinteza.org

Lasă un răspuns