O fetiță din Orhei risca să moară de apendicită: Medicii credeau e COVID

ACTUAL

O familie din raionul Orhei spune că timp de câteva zile au trăit o adevărată tragedie, aveau să-și piardă copilul din cauza protocoalelor și nepăsarea unor cadre medicale. Să fi ajuns cu 10 minute mai târziu la Spitalul clinic municipal de copii „V. Ignatenco”, medicii nu aveau cum să le salveze copilul.

Calvarul a început în luna decembrie când. într-o sâmbătă, copila de șase ani s-a simțit rău, a făcut febră, acuza dureri de burtă și vomita. Mama fetei a chemat ambulanța, deoarece aceasta deservește mai multe localități, a venit salvarea de la Orhei, care i-a administrat medicamente pentru scăderea febrei. Duminică fata s-a simțit la fel rău, iar luni aceasta a fost dusă cu ambulanța la spitalul din Orhei, transmite  Jurnal.md.

„La internare era o doamnă și a început a striga că de ce ne-au dus acolo, că au COVID, fetița era cu febră.

Eu plângeam, nu înțelegeam de ce strigă, i-am întrebat ce am venit dintr-un grajd, suntem murdare, ce nu este în regulă. Ce, copilul nu poate avea febră din alt motiv? Eu nu am ieșit din ogradă, nu contactam cu nimeni.

Ne-au dus într-o secție, ne-au făcut testele, am stat într-o boxă, cu pereți jerpeliți, albituri murdare, era o strășnicie. Era o ferestruică, pe acolo ne dădeau de mâncare, medicamente. Și atât, nimic, niciun prim ajutor acordat copilului”, ne spune mama fetei.

Femeia care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul povestește că în cele trei zile cât au stat în spitalul de la Orhei au înghețat la propriu, iar într-o noapte aveau să ardă din cauza unui cămin defect.

„Era un frig în acea boxă, am dormit de parcă eram în stradă, în scurtă, cu căciula pe cap, în cizme. Trei zile am dormit așa, au adus un cămin vechi, din cauza căruia avea să murim, bine că la o bucată de noapte am simțit ceva ars, altfel nu știu ce avea să se întâmple. S-a ars priza, s-a topit…

Ne-au dus pe ambele la Roentgen, ne aduceau ziua niște pastile, le aruncau pe masă și ne convingeau că avem pneumonie, dar fără să ne arate vreun document care confirmă acest lucru, fără fișa de la Roentgen”, menționează mama.

După ce s-a adeverit că atât mama cât și copila nu era pozitive cu noul coronavirus, la miez de noapte, femeia și-a luat copilul și a mers în secția de pediatrie, unde nu s-a făcut mare lucru.

„Șor acesta cine mai este pe acolo, ce mai conduce, decât distracții mai bine ar face un spital pentru copii”.

După situația de la spitalul din Orhei, familia a revenit acasă, iar acum o săptămână fetei i s-a făcut din nou rău, febră, vomă, dureri de burtă.

„Am telefonat la medicul de familie și mi-a zis să-i dau Nospa, dar nimic, nu-i trecea. Eu am rugat medicul de familie, că vine soțul cu mașina să o aducă la noi, ca să consulte fata, dar ea a refuzat, pe motiv că soțul a revenit de peste hotare și să nu fie infectat.

Ea ne-a spus că dacă se va simți mai rău, va trebui să chem salvarea, dar după cele întâmplate în luna decembrie, copilul la auzul salvării deja nu mai vrea nimic, chiar ascundea că o doare, eu vedeam pe fața ei că era galbenă și avea dureri, însă ea de frică, spunea că nu”, povestește mama.

Luni dimineața soții au îmbrăcat copiii și s-au pornit la Orhei. Aici familia a mers mai întâi la policlinică, însă acolo li s-a spus că nu au medic pediatru, doar la privat.

„Nu știam la care doctor să ne adresăm, la policlinică ne-au spus că spitalul e mare, dar nu avem medici pediatri, doar la privat găsești.

Așa un spital mare și Șor acesta cine mai este pe acolo, ce mai conduce, decât distracții mai bine ar face un spital pentru copii.

Am mers la particular și acolo ne-au spus că copilul e răcit, că gâtul e roșu și ne-a trimis în secția de pediatrie la spital, înapoi unde am stat în decembrie. Șefa a zis că ce, iar ați ajuns la noi, că nu am mai dat de capăt ce are copilul, parcă ați zis că vă duceți la Chișinău, ce, acolo nu s-au putut descălța în cazul vostru. Și ați venit la mine iarăși?”, spune femeia.

În drum de la un spital la altul, apendicita s-a spart.

Văzând comportamentul medicilor, soții au hotărât să meargă la Chișinău la Centrul Mamei și Copilului. Aici, deoarece fata avea febră, nu au fost primiți.

„La Centrul Mamei și Copilului la internare s-a început panica, că e COVID, strigau într-una. A venit un chirurg și a zis să ne izoleze, după care ne-au dat sirop de febră și ne-au trimis la Ignatenco, deoarece ei nu ne pot primi.

Când am ajuns la Ignatenco, copilul era inconștient, ne-au primit fără să ceară cartelă, nimic. Deodată la ultrasonografie, apendicita se spărsese, a luat-o chirurgul direct la operație… După care a stat vreo 4 zile în reanimare. Medicul de aici mi-a spus că ea din decembrie avea apendicită”, menționează mama copilei.

Aceasta ne spune că după operație medicul a certat-o, neștiind situația prin care a trecut familia, menționând că dacă încă vreo 10 minute mai dura, nu avea să o poată scăpa. Familia mulțumește chirurgului pentru că le-au salvat copilul. „Îi mulțumesc doctorului, mâini de aur.”

Contactat de jurnal.md, chirurgul Ionaș Nicolae de la Spitalul clinic municipal de copii „V. Ignatenco”, a comunicat că copila este bine.

„Da, am operat-o, ieri era destul de bine, cu peritonită a venit. Au avut febră, au mers la Institutul Mamei și Copilului, dar ei nu au centru COVID, doar noi. Noi ne ocupăm cu toți copiii cu febră, pe toți îi primim, în alte părți nu-i primesc, așa e procedura”, punctează Ionaș.

sinteza.org

Lasă un răspuns