Fadei Nagacevschi, despre dosarul lui Ilan Șor de la Cahul: ”Nu pot da indicații”

cfeb6e94 dc17 48f5 a28d dbbcc60ec868 POLITIC

Tergiversarea timp de mai bine de doi ani a dosarului lui Ilan Șor de către Curtea de Apel Cahul, în care acesta este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, este absolut inadmisibilă, dar ministrul Justiției nu poate să dea indicații sistemului judecătoresc cum să acționeze.

Este răspunsul ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi la întrebarea de ce nu este soluționat acest caz. Subiectul a fos discutat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Nu o dată m-am expus public că este absolut inxplicabilă amânarea la infinit a acestui caz.

Un ministru al Justiției însă nu poate să dea indicații sistemului judecătoresc. Un ministru poate să iasă doar cu reacții publice”, a declarat Nagacevschi.

Ministrul a mai adăugat că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și Autoritatea Națională de Integritate ca să fie verificaţi judecătorii şi procurorii implicați.

„Răspunsul de la CSM și CSP a fost că nu există motive de a-i atrage la răspundere disciplinară, iar ANI mi-a răspuns, în genere, că petiționarul nu a prezentat careva probe pentru a iniția procedura de verificare a averilor judecătorilor și procurorului. Deci, ministrul Justiției e numit „petiționar” de ANI. Asta a fost comunicarea”, a spus Nagacevschi.

El a mai adăugat că Ministerul Justiției a făcut demersuri către instituțiile din statul Israel în care a cerut extrădarea lui Șor. Atât doar că în septembrie 2020 Israelul a refuzat extrădarea lui.

„Dosarul oricum urmează să fie dus la bun sfârșit, dar nu putem să dăm indicații nici eu, nici procurorul general, altfel ne întoarcem la practica veche când justiția nu mai era independentă”, a conchis Nagacevschi.

Între timp majoritatea şedinţelor de judecată de la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor au fost amânate din cauza că expertiza economico-financiară cerută de avocaţi nu ar fi fost finalizată.Atât în prima instanță, cât și la CA Cahul şedinţele se ţin cu uşile închise, la solicitarea procurorilor.

În noiembrie 2020, după ce a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, judecătoarea Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în acest dosar, a solicitat demisia din funcția de magistrat. La 19 ianuarie, curent CSM a amânat în mod repetat decizia privind cererea de demisie a acesteia.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol în această instanță din septembrie 2018.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de acesta, în sentință se precizează doar că „se admite acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”. Anterior procurorii au solicitat o pedeapsă de 19 ani de privare de libertate a lui Ilan Șor.

sinteza.org

Lasă un răspuns