CEC: Maia Sandu și Igor Dodon au avut în campania electorală donatori care nu au raportat niciun venit la FISC în ultimii 3 ani

maia si dodon POLITIC

Comisia Electorală Centrală a prezentat, astăzi, rapoartele privind veniturile și cheltuielile concurenților electorali pentru întreaga campanie electorală pentru alegerile prezidențiale desfășurate în Republica Moldova. Potrivit acestora, și Maia Sandu și Igor Dodon au avut donatori care nu au raportat în ultimii 3 niciun venit la FISC.

Comisia Electorală Centrală a examinat rapoartele privind veniturile și cheltuielile concurenților electorali pentru întreaga campanie electorală pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 și a turului II de scrutin, din 15 noiembrie 2020.

Potrivit raportului CEC, concurenții electorali nu au depășit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi transferate în contul electoral al unui concurent, în mărime de 18.925.500 lei.

Conform codului electoral, persoanele fizice au dreptul să doneze concurentului electoral mijloace financiare în sumă de până la 6 salarii medii lunare pe economie în anul respectiv, iar persoanele juridice – pânî la 12 salarii medii lunare pe economie. În cazul cetățenilor R. Moldova din afara țării, acest plafon nu poate depăși 3 salarii medii pe economie.

CEC a constatat că donații de la cetățenii din țară au avut atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon, iar de la cetățeni din afara țării – doar Maia Sandu. Totodată, acestea nu au depășit plafonul stabilit în Codul Electoral.

În același timp, Codul Electoral stabilește că pentru finanțarea campaniei electorale pot fi utilizate doar resurse financiare provenite din activitatea de salariat, de întreprinzător, științifică sau cea de creație. În acest sens, CEC a înaintat Serviciului Fiscal de Stat lista donatorilor pentru situația din 6 și 13 noiembrie 2020, pentru a se verifica dacă aceștia au declarat venituri în ultimii trei ani. FISC-ul a constat că unii dintre donatorii concurenților electorali în ultimii 3 ani nu au avut nicio sursă de venit declarată la Servicul Fiscal sau au avut venituri declarate mai mici decât suma donată.

Mai exact, pentru Maia Sandu, din cei 545 donatori persoane fizice din țară, 49 de donatori care au adunat 67.413 lei nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal, iar 4 donatori au avut un venit mai mic decât suma donată, care a constituit, în total, 6.728 lei .

Pentru Igor Dodon, din cei 179 donatori persoane fizice din țară, 8 donatori care au adunat în total 63.100 lei nu au avut nicio sursă de venit declarată la FISC, iar 11 donatori au avut un venit mai mic decât suma donată, care a constituit, în total, 46.657 lei.

Cât despre susținerea din partea persoanelor juridice din domeniul privat, în turul II al scrutinului, astfel de donații a avut Maia Sandu, în sumă de 100.250 lei, iar mărimea acestora nu depășește plafonul stabilit prin Codul Electoral.

În privința donațiilor venite de la partidele politice, PAS a susținut financiar pe Maia Sandu, în perioada 7-13 noiembrie, cu suma totală de 30.000 lei.

De asemenea, donațiile oferite în mărfuri, obiecte, lucrări și servicii pentru turul II de scrutin au fost raportate la CEC după cum urmează:

– Maia Sandu a primit de la PAS astfel de donații în valoare totală de 181.187 lei,

– Igor Dodon a primit de la PSRM astfel de donații în valoare totală de 2.000 lei.

Totodată, cei doi concurenți electorali au primit donați în mărfuri, obiecte, lucrări și servicii și de la persoane juridice și fizice private.

Însumând valoarea donațiilor sub formă de mărfuri, obiecte, lucrări și servicii și valoarea donațiilor în bani făcute pentru turul II de scrutin, se constată că:

– PAS a susținut-o pe Maia Sandu cu 211.187 lei,

– PSRM l-a susținut pe Igor Dodon cu suma de 2.000 lei.

sinteza.org

Lasă un răspuns