Avocații lui Ilan Șor consideră că politicianul nu poate avea parte de un proces echitabil la Curtea de Apel Cahul

POLITIC

„Considerăm că la Curtea de Apel Cahul Ilan Șor nu va putea avea parte de o sentință legală în privința sa”. Afirmația îi aparține lui Aureliu Colenco, avocatul pe dosarul penal în care este vizat Ilan Șor, și a fost făcută după o nouă ședință de judecată. Potrivit apărătorului, ședința în cauză a fost marcată de un șir de abuzuri și abateri de la normele imperative ale legii. Toate solicitările din partea apărării au fost ignorate.

Recuzarea depusă de avocați a fost determinată de faptul că judecătorii Curții de Apel Cahul au examinat dosarul în lipsa acestuia.

Potrivit apărării, magistrații au judecat persoana vizată în baza unor fotocopii, fără a avea în față dosarul în cauză, deoarece acesta, împreună cu probele, se află în continuare la examinare la Curtea Supremă de Justiție.

Aureliu Colenco declară că se creează impresia că cineva își dorește accelerarea examinării dosarului, dar face acest lucru la o „examinare neadecvată și nelegitimă”.

Bănuiesc că persistă o influență fie externă, fie internă, asupra judecătorilor ori este o comandă politică. Acest dosar are iz politic și este o comandă a unor persoane din mediul afacerilor care doresc să-l elimine pe clientul nostru atât din afaceri, cât și din politică”, a declarat avocatul.

Apărarea lui Ilan Șor afirmă că toate „ilegalitățile” comise la examinarea dosarului vor fi raportate la Procuratura Generală și la CtEDO.

Avocații au depus la Curtea de Apel Cahul mai multe demersuri, inclusiv au cerut recuzarea completului de judecători, dar toate au fost respinse. Potrivit lor, aceste lucru este neîntemeiat și abuziv, iar instanța nu a intrat în esența subiectului.

Poziția că e posibilă condamnarea persoanei în baza fotocopiilor contravine unui proces legal și echitabil, afirmă avocații. Decizia de azi, spune Colenco, nu are temeinicia legală deoarece sistemul PIGD este pentru uz intern și nu are suport legal pentru a fi folosit pentru administrarea probelor, iar programul pilot se referă doar la cauzele civile, nu și la cele penale.

Avocatul lui Ilan Șor a mai declarat că judecătorii manifestă un interes corporativ pe acest dosar și că acest fenomen nu este caracteristic numai unui complet a magistraților de la Cahul.

Următoare ședință pe Dosarul Șor se va desfășura la 4 decembrie.

Ilan Șor pledează nevinovat în dosarul pe care îl examinează Curtea de Apel Cahul.

Amintim că mai multe ședințe de judecată din acest dosar, ce urmeau să aibă loc la Curtea de Apel Cahul, au fost amânate în ultimele luni.

sinteza.org

Lasă un răspuns