Tănase, despre mandatul lui Igor Dodon până pe 24 decembrie: Poate să mai dea niște distincții de stat

alexandru tanase demiterea guvernului maia sandu este o solutie foarte proasta 63621 1573229499 POLITIC

Fosul președinte al Curţii Constituționale, Alexandru Tănase susține că până la expirarea mandatului de președinte a lui Igor Dodon, acesta nu are competențe legale de a face ce vrea. Predarea „cheilor de la președinție”, trebuie să aibă loc în ultima zi de mandat.

Fostul ministru al Justiţiei și fostul președinte al Curţii Constituționale, Alexandru Tănase menționează că mandatul actualului președinte Igor Dodon expiră în luna decembrie. În cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă, acesta a punctat că mandatul lui Igor Dodon nu este limitat, dar acesta nu are competențe legale de a face ce vrea.

Există prevederi constituționale foarte clare în acest sens, care prevăd că președintele ales își preia mandatul după învestire, dar acest lucru se va întâmpla după ce expiră mandatul actualului președinte. Mandatul președintelui Dodon expiră, dacă nu greșesc, în luna decembrie, în data de 24.

Mandatul lui nu este limitat, dar oricum el nu are competențe legale de a face ce vrea. Poate să mai dea niște distincții de stat, poate să mai semneze niște decrete, în fond, el nu este limitat în exercitarea mandatului său în această perioadă de timp, spre deosebire de parlament sau alte instituții care, aflându-se pe final de mandat, au anumite limitări, președintele nu le are”, spune fostul ministru al Justiției.

Tănase a fost întrebat când va avea loc procedura de investire a noului președinte Maia Sandu, la care acesta a specificat că este mai mult o procedură protocolară.

Procedura de învestire poate să aibă loc și mai repede, eu nu văd o problemă în sensul acesta, e o chestiune mai mult protocolară, dar, din punct de vedere juridic, intră în funcțiune predarea dosarelor, hai să zic eu așa, a cheilor de la președinție, ca un gest simbolic, urmează să aibă loc după ultima zi de mandat a președintelui actual”, a punctat Alexandru Tănase.

sinteza.org

Lasă un răspuns