În atenția celor care dețin cetățenie română! În țara vecină, vor avea loc alegeri parlamentare

20467110 ACTUAL

Alegeri pentru Senat și Camera Deputaților în România! Pe parcursul a două zile, 5 și 6 decembrie curent, toate secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7:00 dimineața și până la ora 21:00. Moldovenii cu cetățenie română pot să voteze la secțiile anunțate de Amasada României în Republica Moldova.

Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării este reprezentată de 4 deputați și 2 senatori. Alegătorii care la ora 21:00, se vor afla în interiorul secției de votare, ori încă vor sta în rând, în afara secției, pentru a merge să aplice ștampila votat, o vor putea face până la ora 23.59, de asemenea.

Pentru cetățenii români care se află în Republica Moldova în ziua votării sau care au domiciliul în Republica Moldova, dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota în România doar la secția de votare la care sunteți arondat, conform adresei de domiciliu din România sau la orice altă secție organizată în circumscripția respectivă, în cazul în care nu sunteți în localitatea de domiciliu.

Nu puteți vota în străinătate dacă aveți domiciliul în România.

La secțiile de votare din străinătate vor putea vota doar cetățenii români care dovedesc, prin prezentarea actelor necesare, că au domiciliul sau reședința în străinătate. Excepție fac: militarii, polițiștii și personalul civil român din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională trimiși în misiune în teatre de operații din străinătate, care își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare constituită în țara în care își desfășoară misiunea în baza pașaportului de serviciu; personalul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale din străinătate; candidații, dacă aceștia candidează în circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Actul de identitate trebuie să fie însoțit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței. Lista documentelor care atestă reședința în străinătate a fost stabilită printr-un ordin al ministrului afacerilor externe și poate fi consultată aici.

Cei care au acte de identitate nevalabile, de asemenea, pot vota, însă doar dacă acestea au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie curent.

În baza titlului de călătorie nu se poate vota. Ambasada României de la Chișinău a menționat că în curând va publica lista celor 30 de secții de votare care vor fi organizate pe teritoriul Republicii Moldova.

sinteza.org

Lasă un răspuns