Guvernul a decis: Moldovenii care revin în țară, obligați să achite polița medicală

ion chicu premier prim-ministru pdcm președinte de partid ACTUAL

„Toți vor medicină pe degeaba, multă și calitativă, dar aceasta nu este posibil” – este declarația prim-ministrului Ion Chicu ce se referă la inițiativa unor deputați cu privire la suspendarea obligativității procurării polițelor de asigurare medicală de către cetățenii care se întorc în Republica Moldova. De menționat că membrii cabinetului de miniștri au avizat negativ proiectul în ședința de miercuri, 18 noiembrie.

Șefa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, susține că prevederile proiectului de lege vin în contradicție cu principiile de organizare și funcționare a sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală stabilite în Legea nr.1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, și anume cu principiul egalității, solidarității și obligativității, prin asigurarea unui tratament inechitabil și discriminatoriu față de alte categorii de persoane care sunt obligați să achite primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, chiar dacă pe parcursul întregului an (bugetar) nu au beneficiat de asistență medicală.

„Menționăm că categoriile stabilite la pct.1 lit. b) și d) din anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare, în baza actelor de constituire/permisive, eliberate de către autoritățile responsabile, desfășoară, pe teritoriul Republicii Moldova, activități generatoare de venituri. Prin urmare, aceștia constituie subiecți ai AOAM și au obligația de a se asigura în mod individual, în termenul stabilit de legislația în vigoare. Mai mult decât atât, categoriile de plătitori stabilite  beneficiază de o reducere de 50% din valoarea integrală a primei de AOAM, dacă respectă termenul de achitare stabilit”, menționează ministra în cadrul ședinței Executivului.

Totodată, potrivit avizului, cetățenii Republicii Moldova care nu sunt angajați și care nu fac parte din nici una dintre categoriile prevăzute și pot demonstra că se află peste hotarele țării pe o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar, sunt exonerați de obligativitatea achitării primei de AOAM în sumă fixă, dar pot deveni persoane asigurate în sistemul AOAM prin achitarea poliței.

„Or, în condițiile cadrului normativ actual, în momentul în care persoana reîntoarsă în țară nu generează venituri, aceasta, în condiții similare rezidenților Republicii Moldova, poate achita prima de asigurare în sumă fixă cu reducerile prevăzute de legislație sau să fie încadrată în una dintre categoriile de persoane asigurate de Guvern”, a mai adăugat șefa MSMPS.

Cu o replică a venit și prim-ministrul Ion Chicu, care a menționat: „Toți vor medicină pe degeaba, multă și calitativă, dar aceasta nu este posibil”.

Amintim că începând cu 1 aprilie, cetățenii moldoveni și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, care intenționează să vină în țară, sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, adică 4.056 de lei. Decizia a fost luată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale.

sinteza.org

Lasă un răspuns