Observatorii OSCE: Alegerile prezidențiale s-au desfășurat în mod corect și democratic

odihr POLITIC

Misiunea OSCE pentru observarea alegerilor prezidențiale în Republica Moldova a constatat că și turul doi al acestui proces electoral a respectat principiile democratice și s-a desfășurat fără încălcări majore, transmite MOLDPRES.

Șefa misiunii, Corien Juncker, a declarat în cadrul conferinței de presă desfășurate astăzi că, “în linii generale, procesul electoral s-a desfășurat cu respectarea principiilor democratice, fără încălcări majore”.

Potrivit oficialului, la finalul campaniei s-a observat transformarea discursului politic electoral, “din colegial, în unul acid”. ”Retorica politică s-a transformat din una colegială într-una a declarațiilor politice acide, iar mediile de informare, prin modul părtinitor de prezentare a informațiilor, a contribuit la polarizarea societății”, a declarat Juncker.

În același timp, oficialul a menționat că un transfer ordonat al puterii va ajuta statul moldovean să facă față provocărilor de democrație. „Un transfer ordonat al puterii va ajutat statul moldovean să demonstreze tuturor că poate face față provocărilor la adresa democrației”, a subliniat Corien Juncker.

Șeful misiunii de observator a OSCE a lăudat Comisia Electorală Centrală pentru informațiile prezentate on-line, dar a specificat că trebuia să fie reguli mai clare de supraveghere financiară a campaniei electorale în turul doi al alegerilor.

Raportul final al Misiunii OSCE de observare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va fi publicat peste două luni. 

sinteza.org

Lasă un răspuns