PROMO-LEX: Sandu şi Dodon nu ar fi declarat toate veniturile obţinute din campania electorală pentru al doilea tur

POLITIC

Maia Sandu şi Igor Dodon nu ar fi declarat toate veniturile obţinute în prima săptămână din campania electorală pentru al doilea tur. De asemenea, au fost şi cazuri de folosire a resurselor administrative. Constatările aparţin misiunii de observare a „Promo-LEX”. Maia Sandu a anunţat CEC despre venituri de 556 de mii de lei, iar Igor Dodon – aproximativ 400 de mii, potrivit Promo-LEX. Acestea însă nu ar fi toţi banii pe care i-au avut la dispoziţie cei doi candidaţi.

„Observatorii noştrii încă înregistrează situaţii de suportarea de către concurenţi sau în favoarea concurenţilor electorali a cheltuielilor estimate la peste 394 422 lei în favoarea candidatului independent Igor Dodon şi peste 106 431 lei doamna Maia Sandu”, a menționat Pavel Postică, coordonator de programe Promo-LEX.

De asemenea, potrivit Promo-LEX, candidaţii nu au raportat ce sume au cheltuit pentru plata celor care au lucrat în campanie și nici nu au prezentat declarațiile de voluntariat ale acestora. În perioada celor două săptămâni, ambii candidaţi au avut aproape acelaşi număr de întâlniri cu alegătorii: 72 – Igor Dodon şi 70 – Maia Sandu. Au fost cazuri de utilizare a resursele administrative, semnalează Promo-LEX.

„În total este vorba de 12 cazuri, din ele 11 cazuri în folosul candidatului independent, Igor Dodon, şi un caz în favoarea concurentei electorale, Maia Sandu”, a spus Pavel Postică, coordonator de programe Promo-LEX.

Totodată, la capitolul utilizarea resurselor administrative, Promo-LEX a constatat că Partidul Socialiştilor continuă implicarea activă în campania lui Igor Dodon. Solicitată să comenteze aceste acuzaţii, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Irina Astahova, ne-a declarat că fiecare cetăţean are dreptul să susţină un candidat, iar PSRM îl susţine pe Igor Dodon. Contactată pentru o reacţie, Ludmila Muntean, purtătorul de cuvânt al candidatului independent la prezidenţiale, a calificat constatările din raport drept interpretări subiective.

sinteza.org

Lasă un răspuns