Președintele CEC susține că „ziua tăcerii electorale” ar trebui exclusă din Codul Electoral

POLITIC

Președintele Comisiei Centrale Electorale consideră că „ziua tăcerii electorale” nu îşi mai are rostul în Codul Electoral, menționând că este propria sa părere, nefăcând referire per ansamblu și la opiniile colegilor instituției pe care o conduce. Punctul său de vedere și l-a exprimat în cadrul unei emisiuni de la Tvr Moldova.

Făcând referire la concertul electoral anunţat la Moscova, pentru diaspora din Rusia, în care ar urma să apară mesaje favorabile unui candidat la alegerile prezidenţiale, președintele CEC a precizat că „dacă nu vor fi raportate cheltuielile legate de organizarea acestui eveniment, atunci acest eveniment este unul ilegal”.

Întrebat despre organizarea unui exit-poll în ziua turului doi al alegerilor prezidenţiale, a menționat că sondajul a fost autorizat, deși inițial s-a anunțat că a fost respins proiectul.

În timpul ședinței Comisiei, în procesul de numărare a voturilor membrilor CEC, s-a produs o eroare tehnică, potrivit explicațiilor CEC. După evaluarea înregistrării video a ședinței, s-a constatat faptul că proiectul de hotărâre a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat. În total, 5 membri au votat pentru efectuarea acestui exit-poll.

„Experiența unui exit-poll ar fi utilă dacă CEC-ul ar avea dotarea tehnică care să îi permită prezentarea datelor în timp scurt”, a precizat Cimil.

Menționăm că agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei, în aceste zile nefiind permisă desfăşurarea/reflectarea activităţilor/materialelor cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

În aceste zile nu este permisă nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. Potrvit Comisiei Electorale Centrale(CEC), interdicţia respectivă nu se referă la informaţiile deja plasate pe internet şi pe afişele expuse anterior.

De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea „Fond electoral”, menționează Comisia Electorală Centrală într-un comunicat de presă.

Continuarea agitaţiei electorale în zilele menţionate de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi este sancţionată cu amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale (750-1.500 de lei), aplicată persoanei fizice, iar persoanele cu funcţie de răspundere sau candidații rică să fie achite de 35 la 50 de unităţi convenţionale (1.750-2.500 de lei).

sinteza.org

Lasă un răspuns