De ce s-a decis cu cinci zile înainte de turul doi schimbarea adreselor unor secții de vot în diasporă

1 ivcojbaf2dpi3jldxswhvg ACTUAL

De ce s-a decis cu cinci zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale schimbarea adreselor unor secții de vot în diasporă? O astfel de întrebare și-ar putea pune mai mulți alegători din străinătate, care sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru a ajunge la secțiile de vot.  Răspunsul a fost oferit de președintele Comisie Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, la postul de televiziune „TVR Moldova”.

„Modificarea locațiilor pentru turul doi este și o necesitate, pe motiv că unele locații din turul întâi au servit ca și sedii pentru turul întâi și nu mai fac față cerințelor tehnice și nu au mai fost agreate în continuare de către proprietarii localurilor. Au fost reziliate contractele de locațiune pentru localurile anterioare și ne-am văzut nevoiți să identificăm noi sedii”, a declarat Dorin Cimil.

15 secții de vot din străinătate vor avea altă adresă în turul doi al scrutinului prezidențial. În curs de examinare se află cel puțin trei sedii. Mâine CEC va emite un aviz vizavi de adresa exactă a secțiilor de votare din străinătate, a adăugat președintele CEC.

Întrebat de ce nu a fost majorat numărul secțiilor de vot în diaspora, Dorin Cimil a spus că o astfel de decizie este inoportună. 

„Din punct de vedere juridic și din punct de vedere logistic deschiderea unui număr suplimentar de secții de votare pentru turul doi ar fi un pas incorect. Este nevoie de a obține acordul statului și autorităților locale pentru a deschide secția de votare”.

Menționăm că unii concurenți electorali au cerut mărirea numărului de vot în diasporă. În turul doi al alegerilor prezidențiale, care se va desfășura pe 15 noiembrie, vor fi deschise 139 de secții de vot în străinătate.

sinteza.org

Lasă un răspuns