EDITORIAL// Alegerile prezidențiale – Praf în ochi și diversiune! Maia Sandu va demola un gard!

OPINII

Revenirea la alegerea președintelui țării de către întreg poporul, în condițiile în care șeful statului n-are nici un fel de atribuții reale în tot ceea ce ține de economie, stare socială sau politică externă, a fost o mișcare făcută de Plahotniuc în 2016 pentru a opri valul protestatar ce putea să-i fie fatal.

În condițiile în care atunci sute de mii de moldoveni doreau o schimbare, adevărată, a întregii clase politice, Plahotniuc i-a făcut să se bată pentru o funcție lipsită de conținut și valoare. Și planul lui a funcționat. Ne amintim cu toții cum imediat după mișcarea de geniu a lui Plahotniuc, în primul rând s-a dezbinat dreapta politică, iar Andrei Năstase cu Maia Sandu nu știau cine să fie candidatul unic al acelor alegeri. S-au dat bătălii pe toate fronturile societății civile, s-au făcut sondaje, s-au organizat dezbateri televizate, iar Maia Sandu s-a impus.

S-au dat bătălii și pe stânga, iar Renato Usatîi a fost eliminat practic din cursa electorală, Curtea Constituțională majorând vârsta pentru a putea candida la funcția de șef al statului de la 35 la 40 de ani.

Au trecut patru ani de atunci și nimeni n-a învățat nimic. Am privit conferința de presă a Maiei Sandu și am rămas cu un gust amar. Și asta pentru că cea care promitea să lupte cu corupția și să ne integreze în UE, după ce a dat-o în bară cu Guvernul pe care l-a condus, ne promite azi că în calitate de președinte va demola un gard.

Maia Sandu a spus sus și tare că va demola gardul de la președenție, pentru ca astfel, ea, să fie mai aproape de popor. O mișcare de PR ieftină și absurdă, mai absurdă chiar decât crucile lui Andrei Năstase.

Adevărata putere este în Parlament și în Guvern, unde PSRM stă bine merci. Chiar și sondajele lui Valeriu Pașa arată că în caz de alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ PSRM ar accede cu peste 40%. În Legislativ ar accede și PAS, Partidul Nostru și Partidul Șor. Canibalizarea Blocului ACUM a scos Platforma DA în afara jocului politic, iar chiar dacă pe moment Maia Sandu a avut de câștigat, ce va face pe urmă? Alianță cu banditul și criminalul Usatîi care e din același aluat precum Plahotniuc? Sau poate alianță cu hoțul de miliarde Ilan Șor? Sunt calificative date tot de Maia Sandu acestor politicieni, calificative care îi taie orice manevre politice. Moldovenii au crezut-o o singură dată că a mers la alianță cu Dodon pentru ca să-l dea jos pe Plahotniuc.

O vor mai crede oare când aceasta va spune că merge la alianță cu Usatîi și Șor ca să-l dea jos pe Dodon? Dar cu cine va face alianță Maia Sandu ca să-l dea jos pe Usatîi și Șor? Iată unde este esența politică. Nu în aceste alegeri prezidențiale, alegeri ce reprezintă o adevărată diversiune împotriva moldovenilor.

AUTOR: Daniela Croitman

sinteza.org

Lasă un răspuns