OPINIE// Modalitățile propuse de Maia Sandu pentru dizolvarea Parlamentului sunt populisme

OPINII

Constituția prevede două situații clare în care poate fi dizolvat Parlamentul, iar orice trimitere la alte modalități, la care se face referire în ultimul timp sunt mai degrabă populiste, consideră experții. Identificarea unei posibilități de dizolvare a Parlamentului este principala condiție cerută de Renato Usatîi pentru susținerea Maiei Sandu în turul doi de scrutin.

Liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, care s-a situat pe locul trei cu aproape 17% la prezidențialele din 1 noiembrie, i-a cerut Maiei Sandu să identifice soluții de dizolvare a Parlamentului pentru a o susține în turul doi. În cazul în care acestea nu vor fi identificate, Renato Usatîi amenință cu dizolvarea Parlamentului prin proteste, făcând trimitere la art. 2 din Constituție care proclamă că suveranitatea națională aparține poporului.

Constituția prevede două premise clare pentru dizolvarea Parlamentului – imposibilitatea de a adopta legi timp de trei luni, sau de a forma Guvernul. Deocamdată, prima premisă este practic realizată în proporție de peste 60 la sută, deoarece Parlamentul nu s-a mai întrunit în ședințe din luna septembrie, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț. El însă menționează că dacă Parlamentul își va relua activitatea și va adopta legi, atunci și această circumstanță de dizolvare va dispărea.

Ce ține  de art. 2 din Constituție la care face referire Renato Usatîi, expertul consideră că poporul și-a exercitat suveranitatea atunci când a votat Parlamentul.

Gata, el și-a realizat deja această suveranitate prin investirea unui parlament pe patru ani de zile. Chiar dacă acest Parlament și-a pierdut legitimitatea în fața poporului – au fost remanieri, vânzări, aceasta nu-i dă dreptul poporului să dizolve Parlamentul, a scris Teodor Cârnaț.

Analistul politic Victor Ciobanu menționează că deocamdată este vorba de o singură întrevedere între Maia Sandu și Renato Usatîi, iar pe parcurs cerințele ar putea să se mai reducă. În ce privește propunerea de dizolvare a Parlamentului formulată de primarul de Bălți, Victor Ciobanu o consideră irealizabilă.

Constituția prevede doar două modalități, ele sunt cunoscute. varianta propusă de Renato Usatîi este ușor populistă. Să aduni oamenii în Piața Marii Adunări Naționale pentru a dizolva Parlamentul este o modalitate, dar probabil forțată și nu cred că este realizabilă, a precizat Victor Ciobanu.

sinteza.org

Lasă un răspuns