Expert rus: Rezultatele primului tur al scrutinului prezidențial reprezintă un semnal de alarmă pentru Dodon și PSRM

elwuts1xgaijntu OPINII

Rezultatele acestor alegeri reprezintă un semnal de alarmă pentru Igor Dodon și PSRM, cărora le-a scăzut ratingul, pe fonul dezamăgirii alegătorilor. O spune Iurii Naghirneac, directorul Fondului Internaţional pentru Promovarea Culturii, Ştiinţei şi Educaţiei din Moscova, în cadrul unei conferințe de presă online, organizată de Sputnik Moldova.

“Oamenii nu sunt dezamăgiți de lozincile de partid sau mișcări principale, ci de rezultatele concrete ale PSRM, în ultimii 2 ani. Votul diasporei și a tinerilor în general este deprimant pentru socialiști și asta este legat de faptul că, în perioada în care a lipsit Plahotniuc, PSRM nu a reușit să îndeplinească acele promisiuni și să îndreptățească acele așteptări pe care oamenii le-au avut după schimbarea regimului. Conducerea PSRM nu a reușit să păstreze coaliția cu forțele pro-vest, ceea ce-i oferea posibilitatea aplicării unei politici în interesul întregii țări. Nu a reușit să întărească relațiile nici cu electoratul pro-rus, nu a realizat nicio promisiune din domeniul economic, adică nivelul de trai al cetățenilor nu s-a îmbunătățit deloc. De aceea, nu pot să-și asume niciun merit.”

Expertul spune că, în ciuda rezultatelor, unul dintre câștigătorii reali ai primului de tur de scrutin este Renato Usatîi, de decizia căruia va depinde și soarta de mai departe a ambilor candidați din turul doi.

“În turul doi, Dodon poate să câștige, dacă reușește să se înțeleagă cu Renato Usatîi și cu Partidul ȘOR. Nu putem exclude nici victoria Maiei Sandu, dar și aceasta se poate produce numai cu susținerea lui Renato Usatîi. Trebuie să menționez că poziția lui Renato Usatîi și a Partidului Nostru devine determinantă pentru ambii candidați”, mai spune expertul.

sinteza.org

Lasă un răspuns