Slusari solicită organizarea audierilor publice pe marginea proiectului politicii bugetar-fiscale pentru 2021 – FOTO

img 1 ECONOMIC

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari a solicitat organizarea cât mai urgentă a audierilor publice pe marginea proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, care, după părerea sa, „este profund anti-agricolă și lezează semnificativ drepturile autorităților publice locale”, transmite OFICIAL.

Alexandru Slusari a sesizat în acest context președinții comisiilor permanente de resort din legislativ în conformitate cu Regulamentul parlamentului. Deputatul solicită ca la dezbateri să fie prezenți reprezentanți ai asociațiilor agricultorilor și ai APL.

Amintim că, Alexandr Slusari s-a expus și anterior privind prevederile politicii bugetar-fiscale propuse de guvernul Chicu, pe care le-a catalogat drept periculoase pentru sectorul agrar, businessul mic și mijlociu și autonomia locală, fiind favorabile concentrării economiei:

„Micșorarea cotei TVA pentru inputuri până la 12 % se face în interesul unui grup îngust de antreprenori. În condițiile când nu există un mecanism de control asupra prețurilor, nu este plafonat adaosul comercial la furnizorii de inputuri, iar Consiliul Concurenței nu este funcțional, nu există nicio garanție că prețurile la fertilizanți și pesticide se vor micșora. Totodată, pentru agricultori se va reduce TVA la intrare.

Majorarea TVA pentru agricultori până la 12 % în situația dominării unor companii mari pe piață, când fermierii nu pot influența prețurile la producția agricolă, ar majora povara fiscală pe agricultorii mici și mijlocii. Totodată, agroholding-urile vor primi din bugetul de stat sume mai mari pentru restituirea TVA la export. Evident că guvernarea a decis să faciliteze unele companii mari de importatori de resurse și exportatori de materie primă în formă brută.

Includerea taxelor rutiere în acciz poate fi acceptată pentru agricultori doar dacă fermierilor urmează să le fie restituită acciza la motorină procurată. În caz contrar, pentru producătorii agricoli cresc costurile combustibilului, întrucât la moment pentru tractoare taxele rutiere nu sunt percepute.

Dacă taxele rutiere vor fi incluse în acciz, veniturile proprii ale autorităților publice locale se micșorează. Accizul totalmente se transferă în bugetul de stat, pe când actualmente taxele rutiere parțial se repartizează în bugetele locale.

Plafonarea taxelor locale lezează flagrant drepturile autonomiei locale și facilitează businessul mare. Consiliile locale vor fi lipsite de flexibilitatea stabilirii unor taxe locale în funcție de specificul business-ului și cifrele de afaceri. Au de câștigat cazinourile, supermarketurile, centrele comerciale mari etc.”

  • Slusari solicită organizarea audierilor publice pe marginea proiectului politicii bugetar-fiscale pentru 2021 - FOTO
  • Slusari solicită organizarea audierilor publice pe marginea proiectului politicii bugetar-fiscale pentru 2021 - FOTO
  • Slusari solicită organizarea audierilor publice pe marginea proiectului politicii bugetar-fiscale pentru 2021 - FOTO
sinteza.org

Lasă un răspuns