Scandalos! Soacra unui deputat PAS, implicată în dosarul furtului miliardului

pas 1280x720 1 POLITIC

Familia deputatului PAS Sergiu Litvinenco este acuzată de implicare directă în furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova. Jurnaliștii de la SCHEME.MD au aflat că soacra lui Litvinenco, renumitul contabil-șef la BC VICTORIABANK, Maria Iovu, ar fi realizat o tranzacție dubioasă, de pe urma căreia instituția bancară a primit 2,45 miliarde de lei din garanțiile de stat.

Mai exact, în 2014, contabila VICTORIABANK Maria Iovu, în mod fraudulos, a autorizat depunerea unor plasamente interbancare de 2,45 miliarde de lei în BC Banca de Economii (BEM).

Banii, ulterior, au fost sustrași din BEM de către companiile controlate de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și transferate pe conturile unor companii off-shore. În acest mod, VICTORIABANK a beneficiat de 2,45 mlrd. lei din garanțiile de stat. “De menționat că, anume pe acest fapt Procuratura Generală a înaintat învinuire BC ,,VICTORIABANK” SA și a aplicat sechestru pe active ale băncii în sumă de 1,95 mlrd. lei”, se arată în investigație.

În 2019, când Guvernul Sandu era la putere, deputatul PAS Sergiu Litvinenco ar fi negociat scoaterea de sub urmărire penală a soacrei sale, Mariei Iovu. Acest lucru ar fi devenit posibil datorită procurorului Octavian Iachimovschi, care a fost promovat în funcția de șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție de fosta guvernare. Totodată, jurnaliștii de la SCHEME.MD scriu că soția procurorului Iachimovschi este membră activă a PAS, condus de Maia Sandu.

sinteza.org

Lasă un răspuns