INTERVIU cu deputatul în Parlamentul Republicii Moldova – Vasile Năstase/ 22.10.2020

OPINII

Domnule Vasile Năstase, bună ziua! Din punct de vedere jurnalistic, trebuie să înțelegeți că sunteți o foarte bună sursă de informație pentru noi, pentru că sunteți politician, politician reflexiv, care ați avut experiență și la guvernare, și în opoziție, deputat în primul Parlament și nu în ultimul rând semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova – de aceea v-am invitat astăzi să discut cu Dvs. Vă mulțumesc pentru că ați acceptat să îmi acordați un interviu și aș dori să încep cu prima și probabil cea mai importantă întrebare:

Sinteza.org: Trebuie să recunoaștem că avem acum o situație politică în Republica Moldova exact ca cea pe care o prevesteau criticii deciziei Blocului ACUM în urmă cu ceva timp de a merge împreună cu socialiștii în coaliție, adică o Republică Moldova mult mai vulnerabilă în fața factorului rusesc. Cum credeți, câtă dreptate există în această apreciere?

Vasile Năstase: Înainte de a vă răspunde la prima întrebare, țin să vin cu o mică precizare – nu mă consider politician, sunt jurnalist și am ajuns în două parlamente în situații similare, la ceas de cumpănă pentru țară și oameni. Iar despre a fi la putere, nici vorbă. Nici în primul parlament nu am gustat și nici nu mi-am dorit să gust din fructul parșiv al puterii, nici acum, deoarece am intrat în actualul parlament cu câteva zile înainte de asumarea nesăbuită, inoportună și pierdantă a răspunderii guvernului.
Răspunsul meu la prima întrebare este următorul – suntem tot atât de vulnerabili în fața Rusiei cum suntem de la 1812 încoace. O scurtă alianță – nefirească, desigur cu socialiștii – nu a schimbat mare lucru din punctul de vedere al influenței acesteia asupra țării noastre. Este adevărat că după cedarea puterii, Rusia a obținut acces în toate instituțiile statului, poate cotrobăi ziua în amiaza mare în sertarele SIS-ului sau ale Ministerului de Interne. De ce a trebuit să se producă acest lucru, e cazul să întrebați pe acei care au pus interesele proprii mai presus de interesele naționale.

Sinteza.org: Dacă nu ar fi existat coaliția PSRM și Blocul ACUM, ar fi luat o altă cale politica din Moldova? Și care ar fi fost aceasta?

Vasile Năstase: Moldova nu are o cale politică. Moldova se zbate în mlaștina corupției și a sărăciei, este ca un organism atacat de hiene, este o entitate statală mutilată, hăituită de bande de tâlhari îmbrăcați în straie geopolitice. Dacă nu exista acea alianță situativă, astăzi capul haitei era Plahotniuc. Un tip venal, fără scrupule, înconjurat de bandiți de soi de genul Iaralov, care furau țara îmbrăcați în straie europene. Acum în fruntea haitei s-a postat Dodon, încălțat în opinci rusești, care a preluat schemele și le folosește în interes personal. Totuși, diferența dintre cei doi este foarte mare. Plahotniuc e zeul răului, e cel după care diavolul predă lecții în iad. Dodon e o potcoavă de purice pe lângă fostul și actualul său stăpân.

Sinteza.org: În caz că Igor Dodon va pierde alegerile prezidențiale în fața unui candidat de dreapta, cum s-ar schimba Republica Moldova și care ar fi miza desemnării pentru alegerea unui Procuror General?

Vasile Năstase: Dacă președinte al Repblicii Moldova ajunge Andrei Năstase, imediat după anunțarea rezultatelor preliminare, la Aeroport, la intrările din Transnistria sau la Leușeni va fi înghesuială mare. Bandiții vor da bir cu fugiții, vor zbura ca racheta, vor trece Nistrul înot doar-doar să scape de coșmar. Odată cu schimbarea președintelui, sunt sigur că actualul procuror general va aborda funcția cu totul și cu totul altfel. Iar dacă greșesc, va trebui să se adreseze la oficiul de angajare în muncă.

Sinteza.org: Care ar fi dosarele de rezonanță de care ar trebui să se ocupe Procurorul General și de ce actualul procuror nu o face?

Vasile Năstase: Dosarele de rezonanță sunt dosarele inițiate de Ministerul de Interne în perioada când Andrei Năstase era ministru. Dosarul miliardului, dosarul Metalferos, dosarul profesorilor turci răpiți de regim, dosarul uzurpării puterii, dosarul kuliok, dosarul Bahamas, dosarul spălătoriei rusești. Aș adăuga aici și dosarul trădării de patrie, dosarul uzurpării puterii de către elementele anticonstituționale din stânga Nistrului, dosarele politice, dosarele privatizărilor ilegale, dosarele îmbogățirilor ilicite, dosarele pierdute la CEDO. Sunt multe asemenea cauze, iar pentru a le face față ar trebui să schimbăm cardinal lucrurile în procuratură. Cel mai rezonabil ar fi să lichidăm această instituție sovietică și să întemeiem una nouă, integră și profesionistă, cu oameni tineri și suplinită cu procurori din Germania. Actualul procuror nu face față acestor provocări pentru că nu are cum. Procuratura e îmbuibată de canalii, torționari, corupți și vîrcolaci. Mult mai mulți decît oameni cinstiți și curajoși. Dacă nu scăpăm de prima categorie, vom urla în continuare la stele și la lună.

Sinteza.org: Credeți că situația din Republica Moldova este atât de proastă, atât la nivel economic, cât și social, din motiv că Rusia ar dicta regulile jocului?

Vasile Năstase: Nu cred că trebuie să ne găsim scuze în Rusia sau în alte părți. Noi suntem de vină, noi suntem microbii care generează cancerul. Rusia e mai aproape de țările baltice, dar nu reușește să sărăcească aceste state, să le bage în mlaștină. Noi suntem mai departe, avem și un paravan puternic ca Ucraina, dar suntem la fundul iadului și mai săpăm, poate mai găsim vreo gaură neagră. Ne căutăm scuze, alegem proști și hoți, pupăm mâna celui care ne dă un argint și ne fură un miliard, ne mințim unii pe alții, acceptăm ca această țară să fie împânzită de portretele tâlharilor. Suntem mai periculoși, prin comportamentul nostru, decât toate rusiile luate la un loc.

Sinteza.org: Dacă PPDA nu făcea un bloc comun cu partidul PAS, credeți că ați fi avut de pierdut sau de câștigat? Și cine s-ar face de vină în cazul neînțelegerilor apărute între cele două formațiuni politice?

Vasile Năstase: Blocul ACUM a fost probabil cea mai puternică și eficientă alianță din ultimii 30 de ani. Forța lui, rezistența au fost copleșitoare. În condiții insuportabile, datorită unității am reușit să obținem aproape o treime din alegătorii țării, chiar dacă fraudele au fost uriașe. Tocmai din acest motiv Platforma DA a insistat ca Blocul să rămână, să continuăm împreună. Din păcate, partenerii noștri de la PAS au gândit altfel și au decis să părăsească Blocul unității. Lucrul acesta are un efect devastator pentru dreapta pro europeană și pune în pericol capacitatea noastră de a ieși din cercul vicios al neputinței.

Sinteza.org: În cazul în care se vor desfășura alegeri anticipate, v-ați gândit cu cine ați face o coaliție majoritară în Parlament? Ar putea să apară din nou blocul ACUM sau preferați să rămâneți în opoziție?

Vasile Năstase: În cazul alegerilor anticipate ne vom bate pentru ca programul nostru de reformă să fie susținut de cât mai multă lume, să venim în parlament cu o echipă și mai numeroasă, astfel încât să putem ajuta țara și oamenii. Ajunși acolo vom decide dacă putem constitui o majoritate democratică, pro reformatoare, pro europeană, sau vom rămâne în opoziție. Ceea ce ne dorim e să avem mecanismele necesare pentru a extirpa cancerul răspândit practic în toate instituțiile statului.

Sinteza.org: Să discutăm un pic despre situația actuală din Republica Moldova și întreg globul referitor la virusul COVID-19. Oamenii sunt cumva împărțiți în 2 tabere, cineva crede și cineva nu. Dvs.ce ne puteți spune la acest capitol?

Vasile Năstase: Covidul este o necunoscută, o maladie care se comportă atipic, ciudat în fiecare caz aparte. E posibil să fie o armă biologică scăpată de sub controlul laboratoarelor militare. Cine nu crede în existența acestuia, l-aș sfătui să urmărească imaginile din Italia de acum o jumătate de an, când spitalele gemeau de pacienți afectați de această ciumă a secolului XXI. Sau să meagă la terapia intensivă. Sau să citească statisticile internaționale. Din păcate, Europa și întreaga lume va fi acoperită de vel de-al doilea val al pandemiei, și acum o țară cum e Cehia, de exemplu, a ajuns în topul negativ al Europei, lucrurile sunt extrem de grave. Țineți minte, la începutul începutului oamenii spuneau că nu au auzit ca cineva să fi fost afectat de Covid. Ce spun acum? Practic, nu există cineva care să nu cunoască cunoscuți, rude, prieteni afectați mai mult sau mai puțin de maladie.

Sinteza.org: Ce poate și ce trebuie să facă guvernarea și sistemul medical pe timp de pandemie? Numărul morților a depășit cifra de 1600, iar fiecare a 5 persoană testată, este confirmată pozitiv.

Vasile Năstase: Sistemul nostru medical trebuie reformat. Actualmente, aceasta abia respiră. Doar tenacitatea, stoicismul și profesionalismul medicilor din prima linie salvează cumva fața acestui sistem perimat, unde pacientul are un statut incert, ca să nu zic de cerșetor.
Cred că am fi putut gestiona pandemia cu totul și cu totul altfel, dacă la conducere am fi avut oameni responsabili, capabili să se impună. Am vorbit în repetate rânduri că trebuia să preluăm un model eficient de combatere a virusului, de exemplu modelul georgian. Statul ar fi trebuit să asigure populatia cu materialele necesare de protecție, să asigure din polița medicală plățile pentru testele costisitoare. Dar cel mai grav e că statul nu a reușit să testeze zilnic cel puțin 20-25 de mii de oameni pentru a depista focarele, pentru a aplica măsuri dure, prompte, eficiente. Pentru a avea grijă de oameni. De aici și numeroasele decese, de top. De aici și numărul extrem de mare de infectați.

Sinteza.org: Care sunt lacunele Ministerului Sănătății, dar și a altor autorități în lupta cu pandemia?

Vasile Năstase: Cea mai mare lacună e că Ministerul, la fel ca și guvernul nu au apelat la specialiști și experți, nu au lăsat oamenii versați să gestioneze situația. În loc să se adreseze acestora, guvernul lui Pește a scos tanchetele ruginite în stradă pentru a împușca virușii cu mitralierele. Comporatamentul șefilor și demnitarilor, exemplul lor nociv a agravat și mai mult situația.

Sinteza.org: Cât de corect ar fi ca acum, în perioada pandemiei să fie desfășurate alegerile prezidențiale? Nu credeți că asta ar putea înrăutăți situația în legătură cu COVID-19 și am putea depăși pragul de 100.000 infectați?

Vasile Năstase: Este o chestiune foarte importantă și sensibilă. Lucrurile se agravează, am înțeles că misiunea de observatori ai APCE nu va ajunge la Chișinău din cauza pandemiei, iar noi trecem cu vederea acest subiect. Din păcate, majoritatea subțirică din parlament nu a acceptat aprobarea proiectului meu de lege care prevedea două zile de vot în țară și diaspora. Acum ar fi cazul ca specialiștii, în special cei din străinătate să dea verdictul, să ne spună dacă e bine să insistăm cu aceste alegeri, sau să le amânăm. Important e ca politicul de pe Bâc să nu ia decizii în funcție de ratingul desenat de Barbăroșie și alți ultrași ai unor partide specifice.

Sinteza.org: La final, doriți să transmiteți ceva alegătorilor? Ce mesaj aveți pentru cei care vor ieși la vot, dar și pentru cei care încă nu au decis cu cine să voteze?

Vasile Năstase: Mesajul meu e foarte simplu – dacă ne dorim o schimbare reală, acordați o șansă reală Platformei DA și lui Andrei Năstase. Dacă e bine în mlaștină, atunci să rămânem acolo până cineva va stinge lumina definitiv și irevocabil. O să mă întrebați de ce anume Platformei DA, nu-i așa? Și o să vă răspund – pentru că este o echipă atipică, care nu răspunde la butoane, care are caracter și puterea de a tăia cancerul cu bisturiul. Restul, cu tot respectul, nu au nimic mai jos de centură.

Vă mulțumesc pentru interviul acordat și pentru sinceritatea de care ați dat dovadă pe parcursul întregului interviu!

sinteza.org

Lasă un răspuns